Bugetul SRI a fost adoptat. Câţi bani sunt alocaţi "spionilor"

04 Feb 2017 | scris de Mara Răducanu
Bugetul SRI a fost adoptat. Câţi bani sunt alocaţi "spionilor"

Bugetul Serviciului Român de Informaţii (SRI) a fost adoptat astazi, în unanimitate, de Comisiile reunite de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. SRI are alocată pentru 2017 suma de 1.706.000.000 lei, cu 9,41% mai mică decât în anul precedent. Din acest total, 99,83% vine de la bugetul de stat, 0,02% din fonduri nerambursabile şi 0,15% din venituri proprii, potrivit agerpres.ro. 

"Deşi bugetul a scăzut faţă de anul precedent cu 9,46%, determinând şi o scădere a ponderii în PIB de la 0,25%, la 0,21%, Serviciul poate desfăşura în condiţii de normalitate activitatea. Întâmpinăm unele dificultăţi, cam la fiecare titlu de cheltuieli, dar în mod deosebit la (...) active nefinanciare, unde ne confruntăm cu un deficit de 162 milioane şi în principal nu putem continua programe pentru operaţionalizarea capabilităţilor Centrului Naţional Cyberint, precum şi începerea modernizării capabilităţilor balistice ale Brigăzii Antitero", au declarat reprezentanţii SRI.

De asemenea, aceştia au precizat că mai sunt necesari 8 milioane lei pentru reparaţii capitale la aeronavele din dotare. "Un deficit important se înregistrează şi la titlul cheltuieli pentru asistenţă socială, unde bugetul pentru plata pensiilor militare este sub nivelul anului 2016, în condiţiile în care în anul curent trebuie să asigurăm plata drepturilor cuvenite", au susţinut reprezentanţii SRI.

Pe de altă parte, ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a afirmat că bugetul SRI nu periclitează buna funcţionare a capacităţii sale operaţionale. "Asigură o bună funcţionare în condiţii de normalitate. Mai sunt chestiuni de discutat în legătură cu dotarea, cu proiectele de investiţii, cu asistenţa socială, modul în care se calculează aceste pensii - sunt discuţii care se vor derula în perioada următoare şi cu siguranţă MF va fi alături de SRI şi garantează că nu va periclita buna funcţionare. În cursul execuţiei, cu ocazia rectificărilor vom asigura tot ceea ce este necesar din punct de vedere al suportului financiar pentru buna funcţionare a acestui serviciu", a adăugat Ştefan.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră