Bonus de la stat pentru reciclarea electrocasnicelor. Când începe Rabla pentru aparatele casnice

26 Apr 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Bonus de la stat pentru reciclarea electrocasnicelor. Când începe Rabla pentru aparatele casnice

Ministrul Mediului anunţă că lucrează la un nou program RABLA care să încurajeze reciclarea aparatelor de uz casnic, ca o soluție la depozitarea necontrolată a deșeurilor, dar și pentru un consum mai mic de energie.

Programul ar urma să înceapă în vară, iar cei care vor cumpăra frigidere, aragaze, maşini de spălat pot primi un bonus de la stat. Trebuie, în schimb, să trimită la reciclare un electrocasnic uzat. Valoarea bonusului și detaliile programului vor fi stabilite de autorități, în urma discuției cu reprezentanții centrelor de reciclare și cu retailerii. Anunţul a fost făcut de ministrul Mediului, în exclusivitate la TVR.

Implicarea statului în achiziția de electrocasnice ar fi o premieră pentru România. Până în prezent, doar retailerii au susținut, prin promoții, schimbul de produse de uz casnic.

Pe de altă parte, cetățenii pot preda electronice uzate în perioada 26 aprilie — 5 iunie 2017 prin serviciul SIGUREC MOBIL folosind aplicația pentru smartphone SIGUREC, direct pe site-ul www.sigurec.ro, sau telefonic la numarul 0747.448.732. Aceștia sunt recompensați pe loc cu vouchere de reduceri la cumpărături sau bani.

Datele arată că reciclarea unui singur telefon mobil ar economisi suficientă energie cât să asigure funcționarea unui laptop timp de 44 ore. De asemenea, reciclarea unui monitor salvează 745 litri de apă potabilă și previne generarea de aceeași cantitate de apă reziduală.  Aceeași cantitate de apă este folosită pentru 10 dușuri. Totodată,  
un tub catodic al unui televizor poluează 50 de metri pătrați de sol timp de 30 de ani.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră