Noaptea minţii. A fost eliberat tânărul din Craiova, jihadistul care dorea să devină martir ISIS

09 Dec 2015 | scris de Cristi Ionescu
Noaptea minţii. A fost eliberat tânărul din Craiova, jihadistul care dorea să devină martir ISIS

Boicea Luigi Constantin, tânărul din Craiova acuzat de propagandă în favoarea Statului Islamic a fost eliberat miercuri seara din arest, după ce procurorii DIICOT au decis ca el să fie cercetat în libertate sub control judiciar. Adolescentul de 17 ani a fost eliberat din Arestul Poliției Capitalei, fiind lăsat să plece acasă împreună cu mama lui, după ce a fost supus la INML unei expertize psihiatrice.

Mama tânărului a venit miercuri la DIICOT, unde a declarat că fiul ei este doar "un copil îndrăgostit de religie și atât", însă a recunoscut băiatul devenea agresiv verbal dacă cineva îi ataca religia.

"El e doar un copil îndrăgostit de religie și atât. Nu știu dacă a trecut la extreme. Poate s-a refugiat acolo, a zis că și-a găsit liniștea, cum l-au racolat alții. (...) Imamul din Craiova nu trebuia să-l primească. În primul rând, pentru că e minor, are 17 ani. Am înțeles că s-a botezat. El de ce a fost de acord? Acum spune că ei n-au treabă. Adică nu știe de ce venea copilul meu vinerea la moschee și cu cine pleca de acolo? Poate sunt alții în spatele moscheii. Copilul meu n-are nicio vină, pentru că era racolat de alții", a spus mama tânărului.

Ea a adăugat că adolescentul era agresiv verbal dacă cineva îi ataca religia. "Era foarte îndoctrinat, foarte violent și agresiv verbal doar dacă îi atacai religia. Așa, era ok. S-a schimbat în ultimul an foarte mult. Prima dată era calm. A zis: mami, mi-am găsit liniștea acolo, nu beau, nu fumez, nu mă droghez", a completat femeia.

Potrivit DIICOT, tânărul de 17 ani a parcurs în mod accelerat etapele procesului de radicalizare islamistă și a postat în mediul online mesaje de propagandă pentru a atrage adepți de partea ISIS.

"Numitul B. L.C. a fost pus sub învinuire și reținut pentru săvârșirea infracțiunii de promovare a mesajului fundamentalist islamic", au informat procurorii.

Potrivit acestora, tânărul și-a arătat "disponibilitatea" pe rețelele de socializare de a deveni martir pentru Statul Islamic, atât prin deplasarea în zonele în care ISIS acționează, pentru a lupta alături de membrii grupării, cât și prin sacrificiul său în state din Europa la ordinul membrilor Statului Islamic.
În acest sens, el s-a interesat de modul în care poate achiziționa arme, model AK, grenade, veste antiglonț și a studiat modalitatea în care se poate construi artizanal o bombă.

Procurorii DIICOT susțin că tânărul de 17 ani din Craiova a promovat în mediul online doctrina radical islamistă prin postarea unor opinii, imagini, înregistrări audio/video reprezentând acțiuni de propagandă ale grupării teroriste Statul Islamic, respectiv decapitări și incendieri de persoane, execuții prin împușcare.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră