„Biroul Electoral“ al DNA stabileşte cum va fi bătălia pentru Bucureşti

28 Mar 2016 | scris de Mara Răducanu
„Biroul Electoral“ al DNA stabileşte cum va fi bătălia pentru Bucureşti

 

Neculai Onţanu, arestat pentru 30 de zile 

Primarul Sectorului 2 al Capitalei, Neculai Onţanu, a fost zilele trecute arestat  preventiv pentru 30 de zile, în acelaşi dosar fiind arestată şi avocata Loredana Radu, fost apărător al lui Victor Ponta, aceasta fiind acuzată de complicitate la luare de mită şi spălare de bani. Magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti au dispus arestarea preventivă a lui Neculai Onţanu, pentru 30 de zile, pentru luare de mită.

neculai ontanuuu

Potrivit deciziei magistraţilor, Şutru Toma, secretar al Consiliului local al Sectorului, a fost arestat preventiv, acesta fiind acuzat că ar fi solicitat pentru intervenţia sa două milioane de euro, banii fiind mascaţi sub forma unui contract de vânzare cumpărare pentru un teren care nu putea fi utilizat, preţul acestuia fiind supraestimat, spun procurorii. Procurorii DNA arată că în perioada 2006-2007, Neculai Onţanu, în calitate de Primar al Sectorului 2, ar fi facilitat procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp, situate pe raza sectorului 2, fără a ţine cont de recomandările juriştilor din cadrul instituţiei pe care o conducea.

 

Marian Vanghelie, primarul care este...NU MAI ESTE! 

 

Cine nu-şi aminteşte de celebrele Vanghelioane în care curgea  până în zorii dimineţii şampania? Ei, bine  Marian Vanghelie, cânva priamar cu patalama în Sectorul 5,  se află momentan în arest la domiciliu, după ce Curtea de Apel Bucureşti i-a respins definitiv cererea de înlocuire a măsurii cu controlul judiciar, în dosarul în care este judecat pentru abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani.

Tribunalul Bucureşti a menţinut, în 6 octombrie, măsura arestului la domiciliu luată în cazul lui Marian Vanghelie. Prin aceeaşi decizie, instanţa a respins, ca neîntemeiată, şi cererea lui Marian Vanghelie de înlocuire a arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar. Vanghelie le-a cerut judecatorilor sa fie judecata în libertate pentru că are de întreţinut doi copii, dar şi pentru că este student în anul al doilea şi vrea să meargă la cursuri.

marian vangghe

În martie 2015, instanţa supremă a decis arestarea preventivă, pentru 30 de zile, a primarului Marian Vanghelie, în dosarul în care este acuzat de luare de mită pentru favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru în atribuirea unor contracte de lucrări publice ale Primăriei Sectorului 5. În acelaşi dosar a fost arestat şi vărul primarului, Mircea-Sorin Niculae.Primarul a fost scos din casă de mascaţi după ora 14.00, fiind dus apoi la Primăria Sectorului 5, unde au avut loc percheziţii în prezenţa acestuia, timp de aproape opt ore. De acolo, primarul a fost adus la DNA pentru audieri şi reţinut după aproximativ o oră. Avocaţii acestuia au declarat că edilul este suspectat de abuz în serviciu, de la locuinţa sa fiind ridicate mai multe ceasuri de valoare, precum şi documente privind un teren care îi aparţine fostei sale soacre. Potrivit unor documente ale anchetatorilor, primarul Marian Vanghelie este suspectat că, începând din 2007, l-a ajutat pe omul de afaceri Marin Dumitru să obţină contracte cu primăria în valoare de două miliarde de lei, primind în schimb un comision de 20 la sută.

 

Sorin Oprescu a scăpat şi de arestul la domiciliu 

 

În ianuarie 2016, Curtea de Apel București i-a admis primarului suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, o cerere de înlocuire a arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar, în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu și constituire a unui grup infracțional organizat. Pe timpul cât se află sub control judiciar, Oprescu are câteva obligații, printre care: să nu depășească limita teritorială a municipiului București; să se deplaseze doar la Spitalul Universitar de Urgență București, magazine alimentare și farmacii de pe raza sectorului 1 sau unități spitalicești din București; să nu se apropie de ceilalți inculpați sau martori din dosar, să nu exercite funcția de primar; să nu participe la manifestări sportive sau culturale ori la alte adunări publice.

 

oprescu catuse

Pe 20 noiembrie 2015, Sorin Oprescu a fost trimis în judecată alături de mai multe persoane, printre care Bogdan Popa, director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești și ulterior al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane; Mircea Octavian Constantinescu, directorul Direcției Economice din Primăria Generală; Florin Șupeală, director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești; Claudiu Bengalici, administrator al unei societăți comerciale; Cristian Stanca (fost șofer al lui Oprescu); Ruxandra Avasiloae, director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești. Potrivit DNA, de la finalul anului 2013, Sorin Oprescu a condus un grup infracțional organizat, constituit de directorul Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane, Bogdan Cornel Popa, care avea ca scop săvârșirea de infracțiuni de corupție, mai precis dare și luare de mită, din sume provenite din bugetul municipalității.

Pe 5 septembrie 2015, Sorin Oprescu a primit la locuința sa din Ciolpani suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, director al Centrului Cultural Palatele Brâncovenești, bani care ar proveni, conform DNA, din acte de corupție.

 

 Andrei Chiliman reţinut de pe Aeroportul Henri Coandă 

 

Andrei Chiliman  a fost fost reţinut pe 18 iunie 2015 de procurorii anticorupţie, momentan fiind cercetat sub control judiciar. El a fost ridicat de procurori de pe Aeroportul Henri Coandă.  Procurorii au făcut  percheziţii în birourile Primăriei conduse de Andrei Chiliman și la locuinţele lui Vlad Moisescu şi Ioanei Costescu. Primarul sectorului 1 este vizat pentru trafic de influență, pentru fapte care au legătură cu dosarul lui Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta. „Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 18 iunie 2015, a inculpatului CHILIMAN ANDREI IOAN, primar al Sectorului 1 București, pentru săvârșirea infracțiunilor de:  constituirea unui grup infracțional organizat, - complicitate la trafic de influență, în formă continuată“. 

 

chiliman

În perioada în care se vor afla sub control judiciar, Chiliman, Moisescu, Costescu şi Brad au interdicţie să părăsească ţara fără încuviinţarea procurorilor şi sunt obligaţi să se prezinte la poliţie în zilele care vor fi stabilite prin programul de supraveghere, dar şi la procurori şi în faţa instanţei, ori de câte ori sunt chemaţi, precum şi să anunţe dacă îşi schimbă locuinţele. Anchetatorii susţin că Vlad Moisescu ar fi constituit un grup infracţional încă din 2004, din care au făcut parte Ioana Costescu, Andrei Chiliman şi Ion Brad, urmărind "comiterea unor fapte de corupţie care să genereze obţinerea unor comisioane cuprinse între 10 şi 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare de la agenţii economici favorizaţi în câştigarea procedurilor de achiziţie publică şi pe parcursul derulării contractelor încheiate cu Primăria Sectorului 1“. 

 

Cristian Popescu Piedone arestat după tragedia din Clubul Colectiv 

 

Pe 7 noiembrie 2015, fostul primar Cristian Popescu Piedone și doi angajați ai Primăriei Sectorului 4 au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, în urma tragediei din Clubul Colectiv, fiind cercetat apoi sub control judiciar.  Fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a fost scos în luna ianuarie de sub control judiciar pe cauţiune, în urma unei decizii definitive a Tribunalului Bucureşti. 

 

 primar piedonee

 

Cristian Popescu Piedone este acuzat de abuz în serviciu și fals intelectual. În referatul cu propunere de arestare întocmit de procurorii DNA se spune că primarul demisionar al Sectorului 4 a dat dovadă de o indiferență profesională și se superficialitate în felul în care și-a îndeplinit atribuțiile în momentul în care a emis avizele de funcționare ale clubului Colectiv. Procurorii mai spun că fostul edil a alterat încrederea publicului în administrație, ceea ce îi face acum pe oameni să aibă îndoieli când merg într-un local dacă sunt sau nu în siguranță.

Piedone a fost pus de procurorii DNA, pe 18 decembrie, sub control judiciar pe cauţiune, stabilită la 1,5 milioane de lei, în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu şi fals în legătură cu autorizarea clubului Colectiv, dar a contestat decizia.

Fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a prezentat pe 29 decembrie la DNA garanţii pentru acoperirea cauţiunii un imobil şi mai multe maşini de epocă, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare. Procurorii anticorupţie au deschis un dosar de abuz în serviciu după incendiul din 30 octombrie din clubul Colectiv, în care şi-au pierdut viaţa 64 de persoane.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră