Marea „performanţă“ a DNA: 109 achitări în 51 de zile

25 Apr 2016 | scris de Mara Răducanu
Marea „performanţă“ a DNA: 109 achitări în 51 de zile

Site-ul lumeajustiţiei.ro prezintă  mai multe dosare DNA pe care instantele de judecata le-au solutionat, intr-un interval de 51 de zile (3 martie – 22 aprilie 2016), prin 3 decizii definitive de achitare pronuntate in favoarea a 59 de inculpati si 5 sentinte prin care au fost achitati alti 50 de inculpati. Dintre cele 109 solutii dispuse de judecatori, 86 de achitari au ca temei juridic dispozitiile art. 16 alin. (1) lit. c) Cod procedura penala – „nu exista probe ca o persoana a savarsit infractiunea”. 

 

 CITIŢI ŞI: Anchetaţi de DNA, achitaţi de judecători

 

3 martie 2016 – Toti cei 5 „constructori ai lui Oprisan”, achitati la fond de Tribunalul Prahova

Sarabanda achitarilor a debutat pe 3 martie 2016, cand Tribunalul Prahova a decis ca faptele de abuz in serviciu si fals in inscrisuri puse de procurori in carca celor cinci asa-zisi constructori ai presedintelui CJ Vrancea, Marian Oprisan, nu sunt prevazute de legea penala ori nu au fost savarsite cu vinovatia prevazuta de lege. Corneliu Prunache si Vasile Mihaiuc au fost declarati nevinovati de savarsirea infractiunilor de complicitate la abuz in serviciu si fals in inscrisuri sub semnatura privata, ambele in forma continuata; Vasile Graur si Iulian Cristian au fost de asemenea achitati, dupa ce au fost acuzati de complicitate la abuz in serviciu in forma continuata; la fel si Vasile Buta, trimis in judecata pentru complicitate la abuz in serviciu si spalare a banilor, ambele in forma continuata. (Tribunalul Prahova, sentinta nr. 96/03.03.2016 pronuntata in dosarul nr. 8027/105/2011). 

7 martie 2016 - 4 achitari in dosarul procuroarei Carmen Sirboiu, sefa Parchetului Judecatoriei Orsova

La 7 martie 2016, Curtea de Apel Craiova a pronuntat sentinta in dosarul in care DNA a acuzat-o pe sefa Parchetului Judecatoriei Orsova, procuroarea Carmen Sirboiu, ca ar fi primit mita de la un om de afaceri „lucrari de curatenie si gradinarit” si „225 rasaduri de flori ornamentale de gradina”. Sirboiu a fost achitata pentru trafic de influenta, luare de mita si instigare la folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii de foloase necuvenite, fiind insa condamnata la 2 ani inchisoare cu suspendare, pentru tentativa la abuz in serviciu.

Prin sentinta nr. 52/07.03.2016 (dosar nr. 2060/54/2014), au fost achitati, in baza art. 16 alin. (1) litera c) din Codul de procedura penala („nu exista probe ca o persoana a savarsit infractiunea”), comisarul sef Ion Ianosi, seful Serviciului de Investigatii Fraude din IPJ Mehedinti (acuzat de luare de mita), omul de afaceri Constantin Popescu, presedinte al PSD-Orsova (trimis in judecata pentru dare de mita), si Viorel Sorinel Duducea (cumparare de influenta si dare de mita). Cel de-al cincilea inculpat, subofiterul Liviu Ionut Fister, seful Formatiunii Rutiere din cadrul Politiei municipiului Orsova, a fost de asemenea gasit nevinovat dupa ce a fost acuzat de folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii de foloase necuvenite, fals intelectual si abuz in serviciu in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de foloase necuvenite, solutia de achitare fiind dispusa in baza art. 16 alin. (1) litera b) din Codul de procedura penala („fapta nu este prevazuta de legea penala ori nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege”).

8 martie 2016 – Dan Radu Rusanu, achitat de judecatorul Alexandru Mihai Mihalcea

A urmat fostul sef al Autoritatii de Supraveghere Financiara, Dan Radu Rusanu. Incatusat de procurorii DNA dupa ce Traian Basescu a decretat public ca ASF este o „cloaca ce trebuie curatata” si apoi tinut 4 luni in arest preventiv, Rusanu a fost achitat printr-o sentinta dispusa, la 8 martie 2016, chiar de judecatorul Alexandru Mihai Mihalcea, de la Sectia a II-a penala a Curtii de Apel Bucuresti, cunoscut opiniei publice pentru maniera in care a ales sa judece procese precum ICA si RAFO-CAROM.

 

CITIŢI ŞI: Dosarul “Loteria II”, nicio condamnare. George Copos şi ceilalţi acuzaţi, achitaţi

 

24 martie 2016 – 9 achitari definitive in dosarul Loteria II

Dupa achitarile pe linie incasate la Tribunalul Bucuresti in temeiul art. 16 alin. (1) lit. b) Cpp (sentinta nr. 1017/F/25.06.2015 pronuntata in dosarul nr. 46717/3/2009*), parchetul anticoruptie nu a reusit sa obtina nici macar o condamnare in dosarul Loteria II, solutionat definitiv la 24 martie 2016. Curtea de Apel Bucuresti a mentinut sentinta TMB prin care 9 inculpati au fost achitati. Fata de George Copos, Camelia Voiculescu si Roza Giulio Giuzepe, si ei achitati la fond, instanta de apel a dispus incetarea procesului penal pe motiv de prescriere a faptelor.

28 martie 2016 – Toti cei 4 inculpati din dosarul Steriletul, achitati definitv de ICCJ

Minuta deciziei ICCJ nr. 116/28.03.2016 (dosar nr. 7330/2/2007**)

 

CITIŢI ŞI: GALERIE FOTO. Cătuşele, „guest star-ul“ spectacolului anticorupţie din România 

 

„Respinge, ca nefondat, apelul declarat de PICCJ-DNA impotriva sentintei penale nr. 61 din 08 aprilie 2015 a Curtii de Apel Bucuresti-Sectia I penala. Respinge, ca tardiv, apelul declarat de partea civila Ministerul Sanatatii Publice impotriva sentintei penale nr. 61 din 08 aprilie 2015 a Curtii de Apel Bucuresti-Sectia I penala. Obliga apelanta parte civila Ministerul Sanatatii Publice la plata sumei de 200 lei cheltuieli judiciare catre stat. Onorariile aparatorilor desemnati din oficiu pentru intimatii inculpati Baciu Remus Virgil, Druta (Niculescu) Daiana Elena, Vodislav Cristinel Spiridon si Deac Ileana Adriana, in suma de cate 360 lei, se avanseaza din fondul Ministerului Justitiei. Cheltuielile judiciare ocazionate cu solutionarea apelului declarat de PICCJ-DNA raman in sarcina statului. Definitiva”.

 

4 aprilie 2016 – Mihail Vlasov, achitat pentru dare de mita pe lipsa de probe

 

La inceputul lunii aprilie 2016, judecatoarea Adriana Elena Bajan de la Sectia a II-a penala a Curtii de Apel Bucuresti l-a achitat pe fostul sef al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, avocatul Mihail Vlasov, pe motiv ca „nu exista probe ca inculpatul a savarsit infractiunea” de dare de mita pentru care a fost trimis in judecata de DNA. Minuta sentintei CAB nr. 61/04.04.2016 (dosar nr. 3608/2/2015): „In baza art. 396 alin. (5) C.pr.pen. raportat la art. 16 alin. (1) lit. c) C.pr.pen., achita pe inculpatul VLASOV MIHAIL pentru savarsirea infractiunii de dare de mita prev. de art. 6 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 290 C.pen., intrucat nu exista probe ca inculpatul a savarsit infractiunea. In baza art. 275 alin. (3) C.pr.pen., cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare. Pronuntata in sedinta publica, azi, 4.04.2016”.

 

CITIŢI ŞI: Dreptul la prezumția de nevinovăție! Directiva UE care schimbă tot ceea ce se petrece acum în România

 

22 aprilie 2016 – 46 de achitari definitive pe lipsa de probe, in dosarul Referendumului

In fine, ultima si cea mai mediatizata decizie a fost pronuntata in urma cu doua zile in celebrul dosar in care DNA a trimis in judecata 75 de inculpati (73 au rezistat procesului), in frunte cu liderul PSD Liviu Dragnea, sub pretinsa acuzatie de fraudare a Referendumului din 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. 44 de persoane fusesera achitate la fond, pentru lipsa probe, solutii mentinute de completul de 5 judecatori condus de presedinta ICCJ Livia Stanciu, care, in plus, a admis apelul a doua inculpate condamante initial ridicand astfel la 46 numarul inculpatilor trimisi degeaba in judecata de procurorul Lucian Papici (foto 5) (printr-un rechizitoriu din 27.09.2013 verificat sub aspectul legalitatii si temeiniciei chiar de sefa DNA Laura Codruta Kovesi). DNA a obtinut la ICCJ doar 27 de condamnari - cu o exceptie, toate cu suspendarea executarii pedepsei. Parca pentru a da si mai mult apa la moara vocilor care au afirmat despre acest dosar ca este unul eminamente politic, singurul inculpat caruia instanta suprema i-a marit pedeapsa in apel a fost chiar Liviu Dragnea.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră