Incredibil. Din acciza pe carburanţi chiar am fi putut construi autostrăzi. Câţi bani a strâns statul din supraaaciză

09 Iul 2015
Incredibil. Din acciza pe carburanţi chiar am fi putut construi autostrăzi. Câţi bani a strâns statul din supraaaciză
Statul a încasat 630 de milioane de euro din supraacciza la carburanţi de șapte eurocenţi pe litru, într-un an de la introducerea acestei taxe, potrivit digi24.ro.

Deşi aceşti bani ar fi trebuit folosiţi pentru construcţia de autostrăzi, sumele au fost folosite pentru a acoperi golurile din buget cauzate de reducerea contribuţiilor de asigurări sociale.

Supraacciza a fost scoasă de la 1 iulie. Premierul Victor Ponta a anunţat că: "Nu a fost un proiect bun pentru că nu am reușit să deblocăm procedurile și să investim banii. Ca să poți să începi o procedură, trebuie să arăți că ai banii. Din tot ce am avut în programul de guvernare, partea de infrastructură e cu siguranță cea care mă nemulțumește și pe care anul ăsta și anul viitor îmi voi concentra majoritatea energiilor."

Dacă banii ar fi ajuns în bugetul pentru investiţii, din 630 de milioane de euro s-ar fi putut construi, în medie, 100 de kilometri de autostradă.

Calculul se raportează la standardele privind costul unui kilometru de autostradă, potrivit cărora, la şest, autostrada poate costa 6 milioane de euro/km.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră