BACALAUREAT. Ce tip de subiecte vor avea de pregătit elevii în 2017. Anunţul făcut de ministerul Educaţiei

03 Noi 2016 | scris de Veronica Micu
BACALAUREAT. Ce tip de subiecte vor avea de pregătit elevii în 2017. Anunţul făcut de ministerul Educaţiei

MODELE SUBIECTE EVALUARE NAȚIONALĂ

Reprezentanții ministerului susțin că "modelele de subiecte pentru Evaluarea Națională au fost construite în funcție de următoarele trei cerinţe: formulare clară, precisă şi în strictă concordanţă cu programele pentru Evaluarea Naţională, nivel mediu de dificultate și posibilitatea de a fi rezolvate în 120 de minute".

MODELE SUBIECTE BACALAUREAT

"Modelele orientative de subiecte/biletele de examen/pachetele de fișiere pentru examenul național de Bacalaureat au fost concepute în concordanţă cu programele în vigoare ale examenului, astfel încât tratarea lor să valorifice capacitatea candidaților de analiză, de sinteză, de generalizare şi de abstractizare.

De asemenea, acestea vizează cuprinderea echilibrată a materiei studiate, solicitându-se demonstrarea competenţelor prevăzute în programele de examen, respectiv încadrarea în timpul prevăyut de metodologie pentru rezolvarea sarcinilor de lucru. Comparativ cu anul trecut nu au fost operate modificări în structura subiectelor", mai precizează ministerul.

Noutăţile anului şcolar 2016-2017

Aprobarea, în premieră, a Statutului Elevului, acordarea de manuale gratuite pentru elevii claselor a XI-a și a XII-a, decontarea integrală a navetei elevilor, optimizarea calendarelor de desfăşurare a exeamenelor naţionale, dezvoltarea învățământului profesional-dual și profesionalizarea managementului școlar, sunt câteva dintre noutăţile anului şcolar, care va începe la 12 septembrie.

"Programul se va întinde pe durata a 5 zile lucrătoare, lăsând la decizia comunității școlare perioada pentru derularea programului, după cum urmează: 21 noiembrie — 2 decembrie 2016, 27 februarie — 31 martie 2017 și 15 mai — 9 iunie 2017 (învățământul preșcolar și primar), respectiv 17 octombrie — 2 decembrie 2016, 27 februarie — 31 martie 2017 și 15 mai — 9 iunie 2017 (învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal)", precizează Ministerul Educaţiei într-un comunicat.

De asemenea, calendarul de desfăşurare a examenelor naționale a fost optimizat pentru a evita suprapunerile și suprasolicitarea activităților de organizare. Astfel, prima sesiune a examenului de Bacalaureat din anul 2017 se va încheia pe 24 iulie, în timp ce a doua la 21 august.

O altă modificare, valabilă și în cazul Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, vizează eliminarea prevederii conform căreia nota finală după soluționarea contestațiilor se modifică numai în cazul în care, între nota inițială și nota de la contestații există o diferență de minimum 0,5 puncte.

La admiterea în liceele de stat, ponderea mediei claselor V-VIII în calculul mediei de admitere a fost redusă de la 25% la 20% pentru a accentua importanța Evaluării Naționale la finalul clasei a VIII-a. De asemenea, repartizarea computerizată a elevilor în clasa a IX-a se va realiza într-o singură etapă, urmată de o perioadă dedicată rezolvării cazurilor speciale, conform metodologiei.

"Tot din dorința de a descongestiona activitatea din timpul vacanței de vară, examenul pentru definitivare în învățământ se va organiza în perioada vacanței de primăvară (luna aprilie)", mai precizează Ministerul Educaţiei.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră