Elevii încep PROBELE SCRISE LA BACALAUREAT, sesiunea de toamnă. Azi, testul la Limba şi literatura română

22 Aug 2016 | scris de Veronica Micu
Elevii încep PROBELE SCRISE LA BACALAUREAT, sesiunea de toamnă. Azi, testul la Limba şi literatura română

Mâine, candidaţii vor susţine proba scrisă la limba şi literatura maternă, iar miercuri proba obligatorie a profilului, la disciplinele Istorie sau Matematică.

Sesiunea de toamnă se va încheia cu vineri, cu proba la alegere a profilului şi specializării, la una dintre disciplinele Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică şi argumentare, Sociologie şi Psihologie.

Primele rezultate vor fi afişate în 29 august, până la ora 16.00 şi în aceeaşi zi, până la ora 20.00, pot fi depuse contestaţiile.

După soluţionarea contestaţiilor, rezultatele finale vor fi afişate în 1 septembrie.

Potrivit ministerului Educației, pentru susţinerea examenului în a doua sesiune s-au înscris 42.261 de candidaţi, dintre care 27.848 au absolvit liceul în acest an, iar 14.413 sunt din promoţiile anterioare. În prima sesiune a examenului de Bacalaurat au fost declaraţi respinşi 41.037 de candidaţi, din toate promoţiile.

Sălile de examen, supravegheate video și audio

Toate sălile în care se vor desfăşura probe din cadrul BACALAUREAT 2016 vor fi supravegheate atât video, cât şi audio, potrivit ordinului de ministru.

„Până la începerea probelor de examen, comisiile de bacalaureat judeţene/comisia municipiului Bucureşti iau toate măsurile, în colaborare cu autorităţile administraţiei publice locale, pentru asigurarea dotării tuturor sălilor de examen cu camere funcţionale de supraveghere video şi audio”, scrie în document. Pe deasupra, vor fi supravegheate în acelaşi fel sălile în care se vor descărca şi se vor multiplica subiectele şi sălile în care se vor prelua, evalua şi depozita lucrările scrise.

„În vederea asigurării desfăşurării corecte a examenului de bacalaureat, în conformitate cu prevederile reglementărilor în vigoare, comisiile de bacalaureat din centrele de examen şi comisiile de bacalaureat judeţene/a municipiului Bucureşti verifică, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen, după încheierea probei scrise. În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă ori în cazul în care există sesizări privitoare la nereguli, fraude sau tentative de fraude, verificarea se face pentru înregistrările din toate sălile de examen din centrul respectiv”, mai prevede Ordinul MECS nr. 5080/2015.

Promovarea examenului de Bacalaureat

Absolvenţii de liceu promovează examenul de Bacalaureat dacă îndeplinesc, cumulativ, mai multe condiţii:

- au susţinut toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale şi au obţinut unul dintre nivelurile de competenţă - experimentat, avansat sau mediu;

- au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea;

- au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise.

Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de Bacalaureat.

Bacalaureatul poate fi susţinut fără taxă de cel mult două ori. Candidaţii care se prezintă la examen pentru a treia oară cel puţin au plătit o sumă stabilită diferenţiat, în funcţie de numărul probelor la care se prezintă.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră