A început BACALAUREATUL. Tot ceea ce trebuie să știi despre examenul din acest an

29 Iun 2015
A început BACALAUREATUL. Tot ceea ce trebuie să știi despre examenul din acest an
Bacalaureatul din acest an debutează azi cu proba scrisă la limba română. Probele scrise vor avea loc în perioada 29 iunie - 3 iulie, iar REZULTATELE FINALE vor fi afişate în 10 iulie. 
 
mariustuca.ro vă oferă toate informaţiile despre BACALAUREAT - calendar, subiecte şi rezultate. 

Vezi AICI subiectele la proba scrisă de limba română
 
Trebuie știut că ministerul Educaţiei a modificat regulile examenului cu trei zile înainte de începerea probelor scrise. Astfel, lucrările scrise ale elevilor care dau Bacalaureatul anul acesta vor fi corectate în alte judeţe decât cele din care provin. Totodată, au fost schimbate datele la care vor fi afişate rezultatele.

La sesiunea iunie — iulie 2015 a examenului de Bacalaureat s-au înscris 168.945 de candidați, cu peste 7.000 mai mulți decât în aceeași sesiune a anului trecut (161.682 de elevi. Dintre aceștia 143.949 de candidați (76,89%) provin din promoția curentă, iar 24.996 (23,11%) — din seriile anterioare. În funcție de forma de învățământ absolvită, candidații înscriși pentru a participa la această sesiune a Bacalaureatului sunt distribuiți astfel: 163.462 — zi, 2.943 — seral și 2.540 — frecvență redusă.

Citește și Metodologia de organizare şi desfaşurare a examenului de Bacalaureat
 
CALENDARUL examenului de bacalaureat național – 2015
Sesiunea iunie-iulie 2015
 
25 – 29 mai 2015 - Înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen
29 mai 2015 - Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a 
8 - 10 iunie 2015 - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
10 - 12 iunie 2015 - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
15 – 19 iunie 2015 - Evaluarea competenţelor digitale – proba D
22 - 26 iunie 2015 - Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C 
29 iunie 2015 - Limba şi literatura română – proba E)a) – probă scrisă 
30 iunie 2015 - Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă 
1 iulie 2015 - Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă
3 iulie 2015 - Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă
6 iulie 2015 - Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00)
6 iulie 2015 - Depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00) 
7 - 9 iulie 2015 - Rezolvarea contestaţiilor
10 iulie 2015 - Afişarea rezultatelor finale
 
Sesiunea august-septembrie 2015
 
13 – 17 iulie 2015 - Înscrierea candidaţilor la a doua sesiune de examen
17-18 august 2015 - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
17-18 august 2015 - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
18 -19 august 2015 - Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
20 - 21 august 2015 - Evaluarea competenţelor digitale – proba D
24 august 2015 - Limba şi literatura română – proba E)a) – proba scrisă 
25 august 2015 - Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă 
26 august 2015 - Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă
28 august 2015 - Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă
31 august 2015 - Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00) 
1-2 septembrie 2015 - Rezolvarea contestaţiilor 
3 septembrie 2015 - Afişarea rezultatelor finale 

Ce nu ai voie să faci în timpul examenului de Bacalaureat
 
Elevilor care susțin bacalaureatul le este interzis să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop.  
 
Se interzice candidaţilor să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și altele asemenea sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. 
 
Elevilor le este interzis să aibă asupra lor în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și altele asemenea, sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, telefoane mobile, căști audio, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la rețele de socializare, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidați sau cu exteriorul. 
 
Candidații nu au voie să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidați sau cu exteriorul. 
 
Cei care încalcă regulile vor fi eliminați din examen, "indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia sau de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit sau au transmis materialele interzise", potrivit Ordinului privind organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat național – 2015
 
Încălcarea regulilor "va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidații respectivi nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen”, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. Acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat", se mai arată în document. 

Când ai voie să părăsești sala de examen
 
Candidaţii care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim prevăzut în metodologie pentru rezolvarea subiectelor pot părăsi centrul de examen cel mai devreme după o oră şi jumătate de la distribuirea subiectelor în săli. Din momentul distribuirii subiectelor, niciun candidat nu mai poate intra în sală şi niciun candidat nu poate părăsi sala, decât dacă predă lucrarea scrisă şi semnează de predarea acesteia. În cazuri excepţionale, dacă un candidat se simte rău şi solicită părăsirea temporară a sălii, el este însoţit de unul dintre asistenţi, până la înapoierea în sala de examen; în această situaţie timpul alocat rezolvării subiectelor nu va fi prelungit.
 
Pentru elaborarea lucrării scrise, candidaţii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor folosesc numai creion negru. Pentru probele scrise la disciplinele "Matematică" şi "Geografie", candidaţii pot să utilizeze instrumente de desen. Se interzice folosirea, în timpul probelor scrise, a mijloacelor de calcul şi se foloseşte numai hârtia distribuită candidaţilor de către asistenţi.
 
Candidaţii care doresc să corecteze o greşeală taie fiecare rând din pasajul greşit cu o linie orizontală. În cazul în care unii candidaţi, din diferite motive, doresc să-şi transcrie lucrarea, fără să depăşească timpul stabilit, primesc alte coli tipizate.
 
La expirarea celor trei ore acordate, candidaţii predau lucrările în faza în care se află, fiind interzisă depăşirea timpului stabilit. Trei candidaţi rămân în sală până la predarea ultimei lucrări.
 
La predarea lucrărilor, asistenţii barează spaţiile nescrise, verifică numărul de pagini şi îl trec în procesele-verbale de predare-primire pe care le semnează candidaţii, precum şi în rubrica prevăzută pe prima pagină a lucrării. Ciornele şi lucrările anulate se strâng separat şi se păstrează în centrul de examen.
  

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră