Azi este echinocţiul de toamnă. Ziua e egală cu noaptea

22 Sep 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Azi este echinocţiul de toamnă. Ziua e egală cu noaptea

La începutul ultimei decade a lunii septembrie pășim în toamna astronomică. Acesta este momentul echinocțiului de toamnă, când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°. Anul acesta echinocţiul are loc la 22 septembrie, ora 23:01.

Conform Observatorului Astronomic Vasile Urseanu, punctul echinocțiului de toamnă, numit și „punct autumnal” , se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică.

Aflându-se, deci, la această data în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților. Singurele excepții le întâlnim în regiunile polare, în zona polului nord incepând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocțiului de primavară.

În emisfera sudică a Pământului, data de 22 septembrie marchează începutul primăverii. Anul viitor echinocţiul de toamnă va avea loc la 23 septembrie, ora 4:54, ora de vară.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră