Avocatul lui Sorin Oprescu: Reţinerea s-a făcut în jurul orei 23:00

06 Sep 2015
Avocatul lui Sorin Oprescu: Reţinerea s-a făcut în jurul orei 23:00
Avocatul primarului Sorin Oprescu, Alexandru Chiciu, a declarat, într-o intervenţie la Antena3, că se afla în concediu de odihnă când clientul său a fost reţinut. Chiciu a decis să îşi întrerupă concediul şi să revină în ţară în seara zilei de duminică, 6 septembrie.

Edilul va fi prezentat duminică Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Sorin Oprescu este reprezentat de trei avocaţi de la cabinetul lui Chiciu, duminică, la ora 19:00, când va fi prezentat pentru propunerea de arestare preventivă.

Chiciu a declarat că Sorin Oprescu a fost reţinut sâmbătă seara, în jurul orei 23:00, iar la ora 04:00 a fost emisă ordonanţa.
Avocatul şi-a exprimat indignarea faţă de faptul că procurorii au început să dea informaţii "pe surse" presei încă de la începutul anchetei.
„Eu consider inacceptabil ca procurorii anticorupţie să dea informaţii pe surse, încă de la debutul anchetei şi am simţit că este necesar să exprim punctul de vedere pe care domnul primar Sorin Oprescu m-a însărcinat să îl transmit”.
De asemenea, avocatul a explicat că procurorii îşi fundamentează acuzaţiile pe declaraţiile unor persoane deja inculpate în alte dosare mari. 
„Este una dintre cauzele în care procurorii îşi fundamentează structura pe declaraţiile unor persoane inculpate încă din august 2015 în dosare penale. Sunt persoane cercetate pentru spălare de bani, trafic de influenţă şi incompatibilităţi în exercitarea funcţiei. Sigur, persoane care, într-un mod bine cunoscut, colaborează cu o largheţe extraordinară cu procurorii anticorupţie. Asta este tot ce pot să vă spun acum”, a conchis Chiciu în intervenţia de la Antena3.
Sorin Oprescu a fost reținut pentru luare de mită.

Potrivit DNA, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat și Sorin Oprescu, a înființat în administrația locală din municipiul București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului.

"Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% și 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru Oprescu.

Concret, membrii grupului, persoane cu funcții de conducere din cadrul a doua instituții publice din subordinea primarului municipiului București facilitau câștigarea contractului, vorbeau cu angajații din subordine să accepte documentația de atribuire, precum și să aprobe și dispună efectuarea plății facturilor emise de firmele respective, foarte repede față de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcții de conducere în aparatul primarului municipiului București, precum și pentru primar", se arată într-un comunicat al DNA.

DNA precizează că, sâmbătă, în baza unei înțelegeri prealabile cu conducătorul unei instituții publice din subordinea sa și o persoană de încredere a primarului, Sorin Oprescu a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinși.


Alte stiri din Actualitate

Ultima oră