Autoritățile fac precizări despre mesajul care circulă pe WhatsApp despre norul radioactiv

19 Aug 2019
Autoritățile fac precizări despre mesajul care circulă pe WhatsApp despre norul radioactiv

Autoritățile române au transmis un comunicat de presă în care aduc lămuriri despre zvonul care circulă pe rețelele de socializare despre un așa zis nor radioactiv care s-ar apropia de România ”dinspre Rusia”.

Comunicatul este semnat de reprezentanți ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgenţă (IGSU), ai Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) și Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM).

Toate aceste instituții aduc în atenția opiniei publice faptul că nu există date care să confirme sau să indice existența unor factori de risc radiologic pentru populația de pe teritoriul României sau mediu care să impună luarea unor măsuri de răspuns.

Reacția lor vine după ce pe WhatsApp a început să circule un mesaj care avertiza despre apropierea de România a unui nor radioactiv.

”Este recomandat ca mâine de la 12 până luni seara să nu ieșiți prea mult din casă si mai ales la drum. Este bine și să țineți ferestrele închise, pentru ca atunci trec nori radioactivi deasupra Romaniei dinspre Rusia.” - se arăta în mesajul respectiv.

Comunicatul autorităților române despre norul radioactiv

​”Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) realizează în permanență monitorizarea radioactivității mediului pe teritoriul României, prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM).

​În acest sens, ANPM împreună cu CNCAN informează că măsurătorile efectuate pe teritoriul României, în perioada 8 august până în prezent, indică faptul că, în momentul de față, în România nu există nicio modificare a fondului natural din punct de vedere a radioactivității mediului.

​De asemenea, precizăm că nici la nivel internațional nu au fost raportate modificări ale nivelului de radioactivitate a mediului.

CNCAN rămâne în contact permanent cu Centrul de Incidente și Urgenţe din cadrul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică de la Viena și cu statele cu care România are încheiate tratate bilaterale în cadrul Convenției Internaționale de notificare rapidă în cazul urgenţelor radiologice și accidentelor nucleare.

IGSU, ca punct de contact declarat la nivelul Uniunii Europene, menține permanent legătura cu partenerii noștri la nivel european.

ANPM raportează datele rezultate în urma monitorizării radioactivității mediului efectuate la nivel național către platforma europeana EURDEP.

​La ora emiterii comunicatului, nivelul radiațiilor măsurate de către ANPM prin RNSRM se încadrează în limitele radioactivității mediului natural.

CNCAN, ANPM împreună cu IGSU precizează că nu există niciun pericol radiologic pentru populație sau pentru mediu.”

UPDATE

Două staţii pentru măsurarea nivelului radioactivităţii au fost oprite după explozia unei rachete cu propulsie nucleară în nordul Rusiei, anunţă Organizaţia Tratatului de Interzicere Completă a Testelor Nucleare, situaţie care generează preocupări referitoare la ascunderea probelor, scrie WSJ, citat de Mediafax.

Două staţii ruse pentru detectarea radiaţiilor nucleare au încetat să mai transmită date la două zile după explozia produsă pe 8 august într-un poligon de testare a rachetelor din nordul Rusiei, a declarat Lassina Zerbo, directorul Organizaţiei Tratatului de Interzicere Completă a Testelor Nucleare.

Lassina Zerbo a declarat pentru publicaţia The Wall Street Journal că au fost cerute explicaţii despre oprirea transmiterii datelor, iar autorităţile ruse au afirmat că sunt „probleme în reţelele de comunicaţii”.

„Aşteptăm noi date despre repunerea în funcţiune de staţiilor şi a sistemelor de comunicaţii”, a precizat Lassina Zerbo.

Cele două staţii - din localităţile Dubna şi Kirov - fac parte din reţeaua mondială care are rolul garantării că ţările care au arme atomice se conformează Tratatului de Interzicere Completă a Testelor Nucleare. Rusia susţine că respectă acest tratat, care nu este încă ratificat la nivel internaţional.

Situaţia generează temeri că Administraţia de la Moscova încearcă să limiteze accesul la dovezi despre explozia rachetei cu propulsie nucleară.

Directorul executiv al Asociaţiei pentru Controlul Armamentului, Daryl Kimball, a declarat pentru WSJ: „Este o coincidenţă bizară că aceste staţii au oprit transmiterea de date imediat după incidentul din 8 august. Probabil că vor să ascundă detaliile tehnice ale sistemului de propulsie pe care încearcă fără succes să îl dezvolte, dar acesta nu este un motiv legitim pentru oprirea transmiterii datelor de monitorizare a respectării interdicţiei privind testele nucleare”.

Statele Unite au acuzat Rusia de efectuarea unor teste nucleare de calibru mic, însă Administraţia de la Moscova a respins acuzaţiile. „Testele atomice nu pot fi efectuate în secret”, a declarat recent parlamentarul rus Vladimir Şamanov.

Săptămâna trecută, Administraţia Vladimir Putin a anunţat că, în pofida accidentului de tip nuclear din regiunea arctică, Rusia va continua eforturile de înarmare, subliniind că evoluţiile tehnologice sunt „cu mult înaintea nivelului din alte ţări”. „Din nefericire, se întâmplă accidente. Sunt tragedii. Dar, în acest caz particular, este important să ne amintim de eroii care şi-au pierdut vieţile în acest accident”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Eforturile Rusiei de a dezvolta tehnologii militare de acest tip rămân "considerabil cu mult înaintea nivelului din alte ţări”, a subliniat Dmitri Peskov. Rugat să comenteze informaţiile despre efectele nocive ale accidentului nuclear asupra populaţiei, Peskov a precizat: „Nu am nimic de adăugat în afară de ce am spus. Vă pot asigura că într-o astfel de situaţie toate agenţiile competente fac totul pentru a garanta că este garantată securitatea cetăţenilor Federaţiei Ruse”.

Agenţia nucleară din Rusia (Rosatom) a confirmat că explozia accidentală din zona arctică s-a produs în timpul testării unor noi tipuri de „armament”, subliniind că proiectele militare vor continua. Cel puţin cinci ingineri au murit în accidentul s-a produs săptămâna trecută într-o bază militară din regiunea Arhanghelsk, pe litoralul Mării Albe. Conform experţilor americani, deflagraţia ar putea avea legătură cu testarea noii rachete de croazieră cu propulsie nucleară 9M730 Burevestnik (SSC-X-9 Skyfall, conform terminologiei NATO). Imediat după explozie, nivelul radiaţiilor a crescut în orăşelul Severodvinsk, situat la 40 de kilometri est de Poligonul militar Nionoksa din regiunea Arhanghelsk.

Incidentul de tip nuclear intervine într-un moment crucial în competiţia militară dintre Statele Unite și Rusia. Administrația Donald Trump tocmai a finalizat procedura de retragere din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), argumentând că Rusia a încălcat acordul. La rândul său, Administraţia Vladimir Putin a avertizat că va fi nevoită să dezvolte noi tipuri de armament după retragerea SUA din Tratatul INF.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră