Propunere ANPDCA: Familia tatălui din România să preia copiii "confiscaţi" din Norvegia

23 Dec 2015 | scris de Gabriela Antoniu
Propunere ANPDCA: Familia tatălui din România să preia copiii

Documentele de la ANPDCA au fost transmise, în regim de urgenţă, prin intermediul Ambasadei României la Oslo, tuturor autorităţilor norvegiene relevante (Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Copiilor, Egalităţii şi Incluziunii Sociale, Serviciul local de Protecţie a Copilului), precum şi avocatului care reprezintă familia, pentru a fi utilizată în cadrul procedurii judiciare aflate pe rolul instanţelor locale, anunţă Ministerul de Externe într-un comunicat.

MAE a transmis, de asemenea, Misiunii Permanente a României la Strasbourg instrucţiuni privind identificarea posibilelor căi de acţiune la nivelul Consiliului Europei. Dialogul cu autorităţile norvegiene a relevat existenţa a numeroase cazuri de aceeaşi natură, tratamentul instituţiilor competente norvegiene fiind general valabil, aplicabil inclusiv cetăţenilor norvegieni. Din informaţiile aflate la dispoziţia autorităţilor române nu reiese, în acest moment, că ar fi vorba de un tratament discriminatoriu la adresa cetăţenilor români.

MAE precizează, totodată că, la nivel bilateral, nu există instrumente juridice care să permită cooperarea judiciară pe marginea unui astfel de caz. De asemenea, din punct de vedere juridic nu sunt îndeplinite premisele pentru a-i încadra pe cei cinci copii în categoria minorilor neînsoţiţi, pentru a solicita repatrierea lor în aceste condiţii. Familia beneficiază în prezent de asistenţa unui avocat din oficiu, care îi reprezintă direct în faţa instanţelor judecătoreşti locale şi a autorităţilor norvegiene competente în materie de protecţie a copilului.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră