Au pus termopane la Mănăstirea Curtea de Argeş

06 Sep 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Au pus termopane la Mănăstirea Curtea de Argeş

Aflată în restaurare din 2005, la Biserica Episcopală „Adormirea Maicii Domnului” Curtea de Argeş, au fost montate uşi din PVC şi geamuri termopan. Ministerul Culturii cere Episcopiei înlăturarea acestora.

Biserica este inclusă în Programul Naţional de Restaurare, cu lucrări de înlocuire a învelitorii metalice, de curăţare a zidurilor exterioare şi de refacere a frescei, conform Ministerului Culturii.

"În timpul acestor lucrări de restaurare au fost montate, în interiorul bisericii, la uşa de acces şi la ferestrele din pronaos, protecţii de geam termopan, cu tâmplărie PVC, de culoare neutră (maro), reversibile (fixate cu spumă poliuretanică). Protecţiile dublează geamurile originale şi uşa metalică de acces, împotriva prafului şi intemperiilor", explică ministerul într-un comunicat.

Montarea acestor protecţii s-a făcut fără avizul Ministerul Culturii, iar în urma mai multor inspecţii la monument, reprezentantul Direcției Județene pentru Cultură Argeș a constatat că protecţiile nu afectează aspectul exterior al monumentului, volumetria sau fresca bisericii şi că înlăturarea lor se poate face fără a deteriora monumentul.

Direcţia judeţeană pentru Cultură Argeş i-a pus în vedere Episcopiei Argeşului şi Muscelului ca, la terminarea lucrărilor de restaurare exterioară, protecţiile să fie demontate, mai precizează Ministerul Culturii.

Lucrările de restaurare se vor încheia în această toamnă, iar Ministerul Culturii va trimite o echipă pentru a verifica activitatea Direcției Județene pentru Cultură Argeș și pentru a constata dacă, în urma acestui episod, se impun sau nu sancțiuni.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră