Se schimbă CODUL RUTIER! Începând de vineri, reguli noi pentru viitorii şoferi

28 Iun 2017 | scris de Mara Răducanu
Se schimbă CODUL RUTIER! Începând de vineri, reguli noi pentru viitorii şoferi

Atenţie, şoferi! Se înăspresc regulile rutiere  pentru viitorii şoferi! Mai exact, începând de vineri, proba teoretică a examenului pentru obținerea permisului auto va fi înregistrată video, iar proba practică va fi înregistrată audio-video. Această schimbare era necesară în condițiile în care se dorește asigurarea și verificarea legalității examenului auto.

 Potrivit avocatnet.ro, vineri vor intra în vigoare o parte dintre modificările introduse de Executiv în iunie 2016 prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Concret, modificările respective vor apărea la prevederile Codului rutier despre susținerea examenului auto.

„Pentru asigurarea și verificarea legalității examenului de obținere a permisului de conducere, modul de desfășurare a probei teoretice se înregistrează video, iar în cazul probei practice atât video, cât și audio, cu sisteme tehnice de monitorizare”, va dispune Codul rutier de la data de 30 iunie 2017.

Proba practică/proba teoretică 

În cazul probei practice, bine de știut este că dispozitivele de înregistrare vor fi instalate direct pe autovehiculele folosite la susținerea acesteia. Totuși, vor exista și unele excepții. Mai precis, proba practică a examenului auto nu va fi înregistrată nici video, nici audio în cazul categoriilor AMA1A2 și A.

Categoria AM cuprinde mopedele, iar categoria A - motocicletele cu sau fără ataș și triciclurile cu motor cu puterea de peste 15 kW. Categoria A1 include motocicletele cu cilindree maximă de 125 cmc, cu puterea maximă de 11 kW și cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, dar și triciclurile cu motor cu puterea maximă de 15 kW, iar categoria A2 - motocicletele cu puterea maximă de 35 kW, cu un raport putere/greutate care nu depășește 0,2 kW/kg și care nu sunt derivate dintr-un vehicul având mai mult de dublul puterii sale, potrivit avocatnet.ro. 

De către cine vor fi asigurate camerele de monitorizare 

Camerele de monitorizare a desfășurării probelor examenului auto vor fi asigurate de fiecare serviciu public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor care organizează examenul.

Dreptul de a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai pe drumurile publice îl are numai persoana care posedă permis de conducere valabil, corespunzător categoriei din care face parte vehiculul respectiv, sau dovada înlocuitoare a acestuia cu drept de circulație”, stabilește Codul rutier. Examenul auto este constituit dintr-o probă teoretică, prin care se verifică cunoștințele candidaților, și o probă practică, prin care se verifică aptitudinile și comportamentul acestora.

„Pregătirea teoretică și practică a persoanelor în vederea obținerii permisului de conducere este precedată de o evaluare obligatorie a capacităților psihologice solicitate în activitatea de conducere a autovehiculelor, tractoarelor agricole sau forestiere ori tramvaielor”, se mai arată în Codul rutier.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră