Legea care te poate lăsa fără casă, în dezbatere publică

05 Aug 2015
Legea care te poate lăsa fără casă, în dezbatere publică
Un proiect de lege privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, publicat pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale, vine cu schimbări drastice pentru proprietarii de apartamente. Locatarii care îşi inunda vecinii vor fi pasibili de amenzi de până la 10.000 de lei.

"Neexecutarea de către proprietar a lucrărilor de întreţinere, reparaţii sau de înlocuire a elementelor de construcţii şi instalaţii aflate în proprietatea sa individuală, dacă aceasta este de natură să aducă prejudicii celorlalţi proprietari" se sancţionează "cu amendă de la 4.000 lei la 10.000 lei", se arată în proiectul de lege postat pe site-ul Ministerului Dezvoltării.

Pentru plăţile restante, asociaţia poate da în judecată proprietarul apartamentului cu probleme, în termen de 90 de zile. Asociaţia este scutită de taxa de timbru. Mai mult, pentru apartamentele care ajung în executare silită, asociaţia de proprietari are drept de preemţiune.

Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalităţi pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată.

“Penalităţile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile de la termenul scadent pentru plată, fără ca suma penalităţilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat”, se precizează în proiectul de lege.

“Asociaţia de proprietari, prin preşedinte, poate acţiona în instanţă proprietarul care se face vinovat de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei mai mult de 60 de zile de la termenul scadent, respectiv 90 zile de la afişarea listei, informând membrii asociaţiei prin afişare la avizier. Autorităţile administraţiei publice locale au drept de preemţiune la preţ egal asupra locuinţelor aflate în procedura de executare silită pentru recuperarea datoriilor proprietarilor la cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiei, cu respectarea normelor de procedură civilă în vigoare”, se arată în document.  

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră