Astăzi e ziua ta: Prof. dr. Codruț Sarafoleanu

16 Feb 2017 | scris de Magda Marincovici
Astăzi e ziua ta: Prof. dr. Codruț Sarafoleanu

În adolescenţă Codruţ Sarafoleanu se visa regizor. Înclinaţia către literatură, o profesoară de limba română de excepţie, care era în anturajul regretatului Nichita Stănescu, dar şi numeroşii pacienţi din lumea teatrului şi filmului, care veneau la cabinetul tatălui său, celebrul prof.dr. Dorin Sarafoleanu, i-au întreţinut viu visul de a face regie.
Dar, culmea,  tot aceste personaje fascinante, pe care adolescentul le venera, l-au convins, în anii comunismului, că e mai bine să facă medicină decât regie. În repetate rânduri, îi auzea spunând că nu poți avea un viitor filmând şantiere şi lăudând victoriile partidului. 

A învins Medicina şi aşa a dus mai departe tradiţia familiei Sarafoleanu. Mai are şi acum nostalgia acelui vis, mai ales că are mulţi prieteni, dar şi pacienţi din lumea teatrului şi a filmului: de la Carmen Stănescu, Damian Crâşmaru, Adela Mărculescu, Ion Caramitru la Monica Davidescu ... și, cât poate de des, adică cât îi permite timpul, merge la teatru. 

Azi, Codruț Sarafoleanu este profesor doctor, şeful Centrului de Excelenţă în Chirurgie Endoscopică ORL al UMF „Carol Davila” din cadrul Spitalului Clinic Sfânta Maria, autor al multor lucrări de specialitate de referinţă. Acestea sunt câteva repere care dovedesc că a făcut o alegere întemeiată şi că medicină îi este vocaţia. 

Azi, vorbeşte despre neuronavigaţie în chirurgia ORL cu aceeaşi bucurie ca despre o piesă de teatru.  
Neuronavigaţia computerizată, folosită în intervenţii chirurgicale la baza craniului şi în vecinătatea orbitei şi a căilor lacrimale, reprezintă o prioritate la acest Centru de Excelență. 

Aflu că neuronavigaţia este un instrument foarte util, care oferă operatorului patru imagini în timp real în trei secţiuni (computere tomografice şi o imagine endoscopică), permiţând astfel evitarea învecinătăţilor periculoase, care în sfera ORL sunt suficiente, extrem de delicate: nervul optic, artera carotidă internă etc. Aceste pericole, care  pândesc la tot pasul, sunt şi mai mari în cazul tumorilor, mai ales dacă au mai fost operate şi reperele anatomice nu mai există. 
Dar la Centrul de Excelență, se face şi chirurgie laser a laringelui, chirurgie endoscopică a laringelui, intervenţii de mare fineţe, domeniu în care colectivul de medici coordonat de prof. dr. Codruț Sarafoleanu este bine inserat în lumea medicală din ţară şi din străinătate.

După o asemenea discuţie cu distinsul prof. dr.Codruţ Sarafoleanu ai putea crede că anatomia urechii, de exemplu, nu mai are necunoscute pentru acesta. Aflu că nu-i chiar aşa. „Ca orice organ, şi urechea are nenumărate variante anatomice şi tot timpul putem descoperi ceva nou, aşa cum bolile nu sunt cum le vedem la prima examinare, existând neconcordanţe între aspectul clinic, endoscopic, imagistic şi ceea ce găsim intraoperator. Tocmai în asta constă arta medicului: a şti să se adapteze la surprizele pe care le întâlneşte la orice pas în chirurgie”, spune prof. dr. Codruţ Sarafoleanu. 

Firesc, ca orice medic cu un asemenea palmares profesional a fost ofertat de multe clinici din străinătate: Canada (1995), SUA (1997). Dar a sperat tot timpul că situaţia de la noi va avea o dinamică pozitivă, că va putea să facă acasă ceea ce a văzut şi a învăţat în multe clinici din străinătate unde s-a şcolit, cum îi place să spună. „ M-am şcolit cât am putut în străinătate. Din anumite puncte de vedere regret că nu sunt într-o clinică în străinătate, dar când privesc în ansamblu, cred că este bine că am rămas aici şi am încercat să fac o medicină performantă, împreună cu colegii mei”. 
Numele profesorului Codruţ Sarafoleanu este legat şi de o altă performanţă. Este coordonatorul Tratatului de Chirurgie volumul I – ORL Chirurgie cervico-facială, volum absolut necesar, care reapare în ţara noastră, după aproximativ 50 de ani.  Anul trecut, a publicat o monografie despre tulburările respiratorii în somn, care, dincolo de aspectul anecdotic al sforăitului, se referă la marile probleme de apnee de somn şi la implicaţiile lor în viaţa de cuplu şi cea socială.  „Acum lucrăm la un volum consacrat tulburărilor de deglutiţie, pentru că sunt din ce în ce mai frecvente şi au numeroase faţete, nu numai în sfera ORL, dar şi în boli neurologice, psihice etc.  Va fi o abordare interdisciplinară a tulburărilor de deglutiţie” , precizează prof. Codruţ Sarafoleanu.

Aşa, chitara din adolescenţă a rămas undeva într-un colţ al camerei, cu greu îşi mai face timp pentru a călători pe cât şi-ar dori, pentru discuţii rafinate cu prietenii din lumea artelor. Fiul său, în vârstă de 19 ani, cochetează cu medicina. „Vom vedea. Poate, aşa cum am renunţat eu la regie  pentru medicină la vârsta lui, va reunţa la medicină pentru altceva, nu ştiu... Dar nu-l voi influenţa decât cu sfaturi, dar el va decide. Aş vrea să facă medicină, dar trebuie să ştie că implică în primul rând foarte multe sacrificii personale, spune tatăl și profesorul, privind parcă la propriul său parcurs.

Azi, prof. dr. Codruţ Sarafoleanu este ca de obicei la Clinica de la Spitalul Sfânta Maria. După program, va sărbători, cu colaboratorii săi și, seara, în familie și cu câțiva prieteni, împlinirea unei frumoase vârste. La mulți ani, domnule profesor!
   

 

 

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră