Democraţie periculoasă: La Universitatea din Texas, studenţii pot veni înarmaţi la cursuri

18 Feb 2016 | scris de Magda Marincovici
Democraţie periculoasă: La Universitatea din Texas, studenţii pot veni înarmaţi la cursuri

Studenţilor americani li s-a permis să poarte o armă de foc la sala de curs, la Universitatea publică din Texas, Austin. Împotriva voinţei lui, preşedintele facultăţii a luat această decizie pentru a respecta o lege adoptată în 2015 de Congresul local.

Un simpul permis de port-armă
Pe lângă sălile de curs, studenţii şi angajaţii Universităţii din Texas au liber la arme în biblioteci, restaurante universitatare şi în exterior, în campus. Cu rspectarea a două condiţii: arma nu trebuie să fie la vedere şi deţinătorul trebuie să aibă un permis legal. Dar acest permis este o simplă formalitate în Texas: este suficient să ai vârsta de 21 de ani şi să nu ai cazier.

În oraşul Austin, bastion democrat într-un stat republican, această măsură a trecut greu. Nu cred că pistoalele îşi au locul într-un campus universitar”, a declarat decanul facultăţii, adăugând că, totuşi, nu a avut de ales.

Anul trecut, Congresul texan, în majoritatea lui republican, a votat o lege care autorizează portul de armă în campusurile publice. Acest vot a înscris statul Texas în grupul celor opt state din SUA, care au adoptat această măsură care, potrivit susţinătorilor ei, conferă universităţilor mai multă siguranţă, permiţând studenţilor înarmaţi să se apare în cazul unui atac cu arme.
În 2015, în SUA, a avut loc, în medie, un atac cu arme de foc pe zi şi unul, pe săptămână în şcoli sau universităţi.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră