Arabia Saudită: Revista National Geographic, consacrată Papei Francisc, interzisă

14 Sep 2015
Arabia Saudită: Revista National Geographic, consacrată Papei Francisc, interzisă
Ultimul număr al National Geographic, care îl prezintă pe Papa Francisc şi reformele acestuia, a fost cenzurat în Arabia Saudită, anunţă site-ul M6Info. Pe contul de Twitter al publicaţiei, redactorul şef al ediţiei arabe, Alsaad Omar al-Menhaly, precizează: „Dragi cititori din Arabia Saudită, vă prezentăm scuzele noastre. Distribuţia revistei a fost interzisă din motive culturale”.

Autorităţile saudite nu au fost de acord nici cu modul cum este prezentat suveranul pontif, nici cu conţinutul articolului consacrat acestuia. Revista, în ansamblul ei, se centrează pe reformele iniţiate de Papa Francisc la Vatican. În prezent, în Arabia, în paralel cu un discurs progresist care are o audienţă slabă, se derulează unul altul, în viziunea riguroasă şi puritană a practicii Islamului, cunoscut sub numele de wahhabism, care promovează o lectură special a Coranului.
Potrivit revistei Foreign Policy, editorialul din National Geographic depăşeşte cadrele religiei catolice, cerând instituţiilor religioase să se adapteze lumii moderne. Pentru revistă, pilonii religiilor sunt instrumente care servesc la păstrarea a ceva şi, dacă nu sunt capabili de aceasta, ei trebuie să fie transformaţi”. Este un discurs prea tare, revoluţionar pentru gustul autorităţilor saudite.

În Arabia Saudită, Islamul este religia de stat. Nici o altă religie nu poate fi practicată public şi nu este autorizată imprimarea sau importul de materiale referitoare la alte culte. De altfel, credincioşii sunt o minoritate: aproximativ 1,25 milioane în 2011, respectiv 4% din populaţie, în cea mai mare parte expatriaţi. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră