UPDATE. Apelul Ministerului Sănătăţii: Suntem în plină epidemie de gripă la nivel european. Vaccinaţi-vă!

07 Feb 2018 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. Apelul Ministerului Sănătăţii: Suntem în plină epidemie de gripă la nivel european. Vaccinaţi-vă!

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a afirmat joi că, în acest moment, nu există o epidemie de gripă în România, însă a precizat că 16 persoane au murit din cauza virusului gripal.

"Am avut o discuţie cu cei la Institutul de Sănătate Publică, am discutat cu domnul profesor Rafila. În acest moment nu putem spune că în România avem o epidemie de gripă, avem o circulaţie mai intensă a virusului gripal şi se încadrează în limitele stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. (...) Avem în acest moment 16 persoane care au murit din cauza virusului gripal. Anul trecut în această perioadă am avut 21 de persoane", a spus Pintea, într-o conferinţă de presă.

Ea a precizat că există focare locale de virus gripal la Iaşi şi Bucureşti.

Miercuri, încă două persoane au murit din cauza gripei, ridicând numărul deceselor la 10. Ministerul Sănătăţii insistă pentru vaccinarea antigripală, în special a persoanelor din categoriile de risc - copii și adulți cu boli cronice – respiratorii, metabolice, renale, cardiovasculare, HIV/SIDA, gravide, persoane cu vârsta de peste 65 ani, copii și bătrâni instituționalizați.

Conform purtătorului de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Stelian Caraghiaur, cele două persoane decedate sunt din judeţul Mureş. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 50 de ani, din Sighişoara (decedat în 31 ianuarie) şi un bărbat din Gorneşti, de 40 de ani (decedat în 4 februarie), ambii având şi alte afecţiuni, relatează agerpres.ro

„Suntem, în plină epidemie de gripă la nivel european, iar cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este în continuare vaccinarea”, a declarat prof.dr. Adrian Streinu Cercel. De la începutul sezonului 2017-2018 au fost înregistrate 10 decese confirmate cu virus gripal, față de 17 în sezonul precedent.

„Recomand tuturor persoanelor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit. De asemenea, rog medicii de familie care știu că au în evidență pacienți care se încadreaza în aceste categorii și sunt încă nevaccinați, să îi cheme la cabinet pentru vaccinare”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Fără antibiotice şi automedicaţie!

De asemenea, ministerul avertizează populaţia, într-un comunicat, că antibioticele nu se utilizează în cazul gripei și recomandă evitarea automedicației. În cazul apariției simptomelor de boală, Ministerul Sănătății recomandă prezentarea la medicul de familie, în vederea diagnosticării și instituirii tratamentului corect. De asemenea, pentru prevenirea îmbolnăvirii persoanelor din jur, dacă ați fost diagnosticat cu gripă se recomandă repaus și limitarea contactului cu alte persoane.

Măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă. Totodată, vaccinarea antigripală este ferm recomandată și populației generale, active, care nu se încadreaza în nici una din categoriile de risc de a dezvolta complicații ale gripei.

Pentru sezonul 2017-2018, Ministerul Sănătății a achiziționat  1 milion de doze de vaccin gripal, dublu față de sezonul 2016-2017, astfel încât să asigure vaccinarea gratuită unui număr cât mai mare de persoane aflate în grupele de risc.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră