ANM: Posibil, cod roșu pentru temperaturi care pot ajunge la 43 de grade C. MS: Evitați expunerea la soare între orele 11.00 și 18,00!

28 Iun 2017 | scris de Magda Marincovici
ANM: Posibil, cod roșu pentru temperaturi care pot ajunge la 43 de grade C. MS: Evitați expunerea la soare între orele 11.00 și 18,00!

Agenția Națională de Meteorologie avertizează că temperaturile pot depăși izolat  40 de grade C, indicele de disconfort termic să fie de peste 80 de unități, iar Ministerul Sănătății a emis un comunicat cu recomandări adresate populației, în special de a evita expunerea prelungită la soare între orele 11,00 și 18,00.

"Valul de căldură va continua şi mâine (joi, n.r.) şi pe parcursul zilei de vineri şi sâmbătă. Mâine vorbim de cod portocaliu în partea sudică a ţării, în judeţele Caraş Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman. Pentru sâmbătă ne extindem cu codul portocaliu în toată zona Moldovei, pentru că temperaturile în aceste regiuni vor fi situate între 36 şi 39 de grade, posibil izolat 40 de grade, iar indicele de disconfort termic va fi deosebit de accentuat, peste 80 de unităţi", a declarat meteorologul Elena Mateescu.

Este posibil ca ANM să emită cod roşu de caniculă pentru zone extinse din Oltenia şi Muntenia, unde temperaturile pot atinge şi 43 de grade Celsius.
"Prin atingerea acestor valori, este posibil să înregistrăm cele mai călduroase zile din istoria măsurătorilor meteorologice, pentru că, în mod obişnuit, în data de 1 iulie, la nivelul României, maximele sunt situate la 35-37 de grade", a subliniat  meteorologul Elena Mateescu. 

Potrivit reprezentantului ANM, începând cu după-amiaza zilei de sâmbătă şi până duminică, în toată ţara, cu excepţia zonei de sud, temperaturile nu vor mai depăşi 22-27 de grade, vor fi ploi torenţiale, vijelii şi căderi de grindină.

Recomnadările medicilor

Potrivit unui comunicat emis joi, Ministerul Sănătății recomandă: 
-    să se bea zilnic lichide (între 1,5 — 2 litri de lichide), fără a aștepta să apară senzația de sete, respectiv un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 — 20 de minute,
-    să se consume  fructe și legume proaspete (pepene galben, roșu, prune, castraveți, roșii), deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă; o doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă,
-    să se consume alimente proaspete din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale și să se evite consumul alimentelor ușor perisabile.

"Este obligatorie evitarea băuturilor cu conținut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ținută adecvată: pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise. Evitați activitățile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc) și aveți grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilități), oferindu-le, în mod regulat, lichide, chiar dacă nu vi le solicită", se mai precizează în comunicatul Minsterului Sănătății. 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră