ANAF a început vânătoarea românilor care prezintă risc fiscal ridicat. Ce riști dacă nu-ți poți justifica averea

06 Aug 2015
ANAF a început vânătoarea românilor care prezintă risc fiscal ridicat. Ce riști dacă nu-ți poți justifica averea
Inspectorii Agenției Naționale de Administrare Fiscală au început verificarea persoanelor cu venituri mari care prezintă risc fiscal, mai precis a celor care au o avere ce nu poate fi justificată de veniturile declarate.
 
Potrivit unui mesaj pe contul oficial de Facebook al instituției, ANAF a demarat verificarea primelor 313 persoane fizice cu venituri mari care prezintă risc fiscal ridicat, dintr-un eșantion de 7.879, respectiv:

- Patroni bogați de firme sărace
- Persoane cu venituri din activități ilegale 
- Persoane cu venituri volatile (care activează în showbiz)
- Alte persoane care nu intră în niciuna din categoriile de mai sus dar care prezintă risc fiscal ridicat.

În eșantionul de risc PFRF (persoane fizice cu risc fiscal) intră persoanele fizice cu avere afișată semnificativă (imobile, autoturisme de lux, alte bunuri de mare valoare, creanțe din creditări acordate companiilor și/sau persoanelor fizice, depuneri semnificative în conturi bancare din România sau din străinătate, cheltuieli personale ridicate) nejustificată de veniturile declarate.

VERIFICĂ AICI detaliile legate de metodologia de verificare a situației fiscale personale

"Dupã 25 de ani în care inechitatea, sub toate formele ei, a marcat evoluția României și a românilor, a venit momentul sã schimbãm aceastã stare de fapt, mãcar în domeniul fiscalitãții. Știu foarte bine cã așteptãrile de la ANAF sunt foarte mari în aceastã perioadã și oamenii își doresc sã vadã lucrurile schimbate peste noapte. Din pãcate, mai avem încã nevoie de rãbdare, din cauza capacitãții administrative limitate. De la preluarea mandatului (aprilie 2013), am restructurat mecanismele de combatere a evaziunii fiscale, iar astãzi, Antifrauda și Inspecția Fiscalã scot din piațã firmele fantomã și destructureazã lanțuri de firme evazioniste zi de zi. Mentalitatea privind obligativitatea emiterii bonului fiscal s-a schimbat radical. Acum a venit momentul, dupã doi ani de pregãtiri laborioase, sã apãsãm și mai tare pedala luptei împotriva evaziunii, inclusiv pe segmentul persoanelor fizice. Fie ele personalitãți ale vieții publice, maneliși, cãmãtari etc, cu toții fiind pentru noi doar contribuabili cu obligații declarative. Cu toții vor trebui, mai devreme sau mai târziu, sã facã dovada fiscalizãrii veniturilor cu care și-au construit averile", a declarat președintele ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, conform mesajului postat pe rețeaua de socializare. 



Persoana verificată are la dispoziție 60 de zile pentru a prezenta organelor de verificare documente justificative sau alte clarificări relevante pentru situația sa fiscală. Perioada poate fi prelungită cu 30 de zile, o singură dată, la solicitarea scrisă și temeinic justificată a persoanei fizice, cu acordul fiscului. 
 
În același termen persoana fizică verificată trebuie să depună și declarația de patrimoniu și venituri.

Nerespectarea obligației de depunere a declarației constituie potrivit Codului de procedură fiscală contravenție și se sancționează cu amenda de la 10.000 la 50.000 lei.
 
Persoana fizică supusă verificării situației fiscale personale poate solicita o singură dată, în scris, amânarea datei începerii verificării, pentru motive justificate.
 
Orice venituri constatate de organele fiscale, a căror sursă nu a fost identificată, se impun cu cotă de 16%, iar prin decizia de impunere se calculează și obligațiile fiscale accesorii (penalități, dobânzi). În cazul constatării de indicii care ar putea întruni elementele constitutive ale unei infracțiuni se sesizează organele de urmărire penală competente.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră