Americanii de la Deveselu se confruntă cu un inamic neaşteptat: o turmă de oi!

16 Ian 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Americanii de la Deveselu se confruntă cu un inamic neaşteptat: o turmă de oi!

Una dintre cele mai importante locaţii strategice din Europa pentru armata americană este ameninţată de un inamic surprinzător, scrie digitaljournal.com.

O turmă de oi, care paşte lângă baza Deveselu, aflată în sudul României, a declanșat o luptă neobișnuită de putere între comandanții americani și proprietarul încăpățânat al unei turme de oi. 

Dumitru Bleja şi-a păscut în zonă cele 250 de oi "fără probleme" de ani de zile, înainte ca americanii să ajungă aici, la sfârșitul anului 2013, spune Alexandru Damian, primarul orașului Stoeneşti, aflat la 40 de kilometri la nord de frontiera cu Bulgaria.

"Oile nu sunt precum oamenii, nu respectă regulile, se îndreaptă spre zone în care senzorii de securitate sunt activi, atingând gardul și oprind sistemele de alarmă", spune primarul.

Ceea ce este de neconceput pentru armata americană, care a ales această locaţie pentru unul dintre cele două sisteme de apărare antirachetă, menite să apere membrii NATO împotriva amenințării rachetelor balistice cu rază scurtă și medie, în special din Orientul Mijlociu.

 O amenințare la adresa securității? 

Să vezi o turmă de oi lângă gardul din jurul bazei militare americane Deveselu nu e o situaţie tocmai fericită. În 2014, un oficial american de rang înalt de la Deveselu a informat Ministerul Apărării din România că adăpostul pentru oi, aflat la aproximativ 10 metri de gard, "subminează cerințele minime de securitate și este incompatibil" cu funcționarea bazei.

Plângerea s-a întins într-o saga juridică de peste trei ani între ministerul român de Apărare și oierul ajuns acum la cea mai înaltă instanță din țară, care se va pronunța miercuri asupra unuia dintre aspectele cazului.

Potrivit primarului, în 2007 Bleja a cumpărat aproape un hectar de teren adiacent zonei care mai târziu a fost preluat de bază, iar un an mai târziu, a construit un adăpost pentru oile sale - cu mult înainte de începerea lucrărilor la baza militară. Fermierul nu a cerut însă niciodată permisiunea de a construi, spune el.

La acţiunile ministerului care îl urmăreşte în justiţie pentru construire fără permis, ciobanul a răspuns cu propriile pretenții - plata unei  despăgubiri de până la 18.000 de euro  în cazul demolării ţarcului de 132 metri pătrați în care îşi adăposteşte oile. Pentru primar, situația este "jenantă". "Am semnat un tratat cu americanii și trebuie să-l respectăm", spune el.

Contactat de AFP, militarii americani au refuzat să comenteze "o dispută dintre guvernul român și un cetățean". "Apreciem sincer parteneriatul puternic și continuu dintre Statele Unite și aliații noștri români, care permite continuarea operațiunilor de la Naval Support Facility Deveselu", a declarat locotenentul Tim Pietrack, purtătorul de cuvânt al Europei, Africii și regiunii sud-vest a Marinei Americane.

Baza de la Deveselu, care face parte din scutul antirachetă al NATO și a fost construită la un cost estimat de 800 de milioane de dolari, a fost inaugurată în mai 2016.

În Stoeneşti, locuitorii sunt reticenți şi nu vor să vorbească "pentru a evita să aibă necazuri" cu Bleja, dar unii cred că el este unul dintre vinovaţi.

"Chiar dacă vorbim despre construirea unui drum, oamenii ar trebui să accepte doar condițiile stabilite de autoritățile responsabile pentru exproprieri", spune proprietarul unui bar.

"Proprietarul trebuie să ajungă la un acord cu armata și cu autoritățile locale", e de părere Nicoleta Nacu, pensionară în vârstă de 69 de ani. "Și pagubele pe care le cere sunt exagerate."

Un consilier local chiar a acuzat fermierul că a cumpărat terenul și a construit adăpostul acolo "tocmai pentru a putea cere compensații semnificative de la americani". Ideea este respinsă de avocatul lui Bleja, Şerban Dinu. "În 2007, nimeni nu știa că Deveselu va fi ales ca locaţie pentru o bază americană", a declarat el pentru AFP.

Înainte de verdictul de miercuri, fermierul - care a refuzat să fie intervievat - şi-a luat oile şi a plecat în orașul său natal,Caracal, aflat la 15 km vest de Stoeneşti.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră