Americanii aprobă vânzarea a 7 sisteme Patriot către România

12 Iul 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Americanii aprobă vânzarea a 7 sisteme Patriot către România

Departamentul de Stat al SUA a aprobat propunerea privind vânzarea în România a șapte sisteme Patriot de apărare aeriană, relatează balkaninsight.com. Subiectul a fost abordat miercuri de ambasadorul SUA, Hans Klemm şi ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu.

Tranzacția se va ridica la 3,9 miliarde de dolari dacă acordul va fi aprobat de Congresul SUA și de Parlamentul României. Un comunicat de presă dat publicităţii marți arată că Agenția americană pentru cooperare în domeniul securității apărării a emis certificarea necesară şi a notificat Congresul la 10 iulie.

România a cerut SUA, la sfârșitul lunii aprilie, să aprobe vânzarea a șapte sisteme de rachete Patriot, cu suportul și echipamentele aferente.

"România va folosi sistemul de rachete Patriot pentru a-și întări securitatea națională și pentru a descuraja amenințările regionale", se arată în comunicat.

"Vânzarea propusă va spori capacitățile defensive ale armatei române de a se proteja de agresiune și de a proteja aliații NATO care adesea se pregătesc și operează în interiorul granițelor României", mai adaugă comunicatul. Agenția americană a mai transmis că România nu va avea nici o problemă în internalizarea echipamentului.

Dacă tranzacția este semnată, sistemele vor fi livrate de Raytheon Corporation și Lockheed-Martin.

Contractul ar include, de asemenea, instruire și asistență din partea a 30 de experți guvernamentali americani și 40 de contractori care vor veni în România pentru a ajuta militarii români la operarea sistemelor.

În cazul în care afacerea se va încheia, România va deveni a 14-a țară care deține propriile rachete Patriot, după Statele Unite, Olanda, Germania, Grecia, Qatar, Spania, Japonia, Israel, Coreea de Sud, Taiwan, Arabia Saudită, Kuweit Emiratele Arabe.

Pe de altă parte, la sfârşitul lunii martie, reprezentanţi companiilor americane General Dynamics, Bell Helicopter şi Boeing şi-au exprimat interesul de a echipa armata română, după o întlnire cu Mihai Tudose, atunci ministru al Economiei.

Întâlnire Ţuţuianu-Klemm

Ministrul apărării naţionale, Adrian Ţuţuianu, l-a primit miercuri, la sediul M.Ap.N., pe ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm. Este prima întâlnire a ministrului român cu echipa Ambasadei SUA de la preluarea mandatului ministerial.

"Cu această ocazie, ambasadorul Klemm a felicitat autorităţile române în contextul anunţului făcut de Agenţia de Cooperare pentru Apărare şi Securitate (Defense Security Cooperation Agency) referitor la posibila achiziţie a şapte sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM), de tipul PATRIOT, configuraţia 3 plus. Ministrul Adrian Ţuţuianu a exprimat convingerea că realizarea acestui program va întări capacitatea de apărare a României, va consolida flancul estic al Alianței și va dezvolta și consolida Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA. Ministerul Apărării Naţionale precizează faptul că va informa periodic opinia publică referitor la derularea programului de înzestrare cu sistemele HSAM", precizează un comunicat al MApN..

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră