30.000 de lei amendă pentru o transfuzie greşită de sânge

31 Iul 2016 | scris de Gabriela Antoniu
30.000 de lei amendă pentru o transfuzie greşită de sânge

Verificările Inspecţiei Sanitare arată că unitatea de transfuzii a spitalului (UTS) nu este autorizată conform normelor legale în vigoare. De asemenea, nu există o procedură de testare a grupei sanguine la patul pacientului, respectiv în sala de operații, iar registrele și evidențele referitoare la testele pretransfuzionale nu sunt complete.

Pacienta, căreia i s-a efectuat o transfuzie greşită, a fost operată de cancer de col uterin. Astfel, pacientei i-a fost administrată sânge grupa AB4 pozitiv, deși ea are grupa O I pozitiv.

La scurt timp, au apărut primele semne de șoc hemoragic și hematurie, iar pacienta a fost transportată la reanimare. Cum era conștientă la acel moment, a indicat ea însăși faptul că are grupa sanguină O I pozitiv. Atunci echipa medicală şi-a dat seama de greşeala de la testul pretransfuzional şi  a fost nevoită să intervină chirurgical din nou pentru a opri sângerările masive ale pacientei.

"În urma verificărilor, spitalul a fost amendat cu 30.000 de lei. Inspectorii au dispus, de asemenea, urgentarea măsurilor de autorizare a unității de transfuzii - în termen de 15 zile - având în vedere că deficiențele de dotare sunt minore, iar restul de măsuri ce trebuie luate se referă la procedurile interne. La expirarea termenului de 15 zile, inspectorii sanitari vor efectua o nouă verificare a UTS", precizează Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat.

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră