Ambasada Suediei a postat înregistrarea cu penalty-urile apărate de Duckadam în 1986, după discursul lui Tusk

11 Ian 2019 | scris de M.C.
Ambasada Suediei a postat înregistrarea cu penalty-urile apărate de Duckadam în 1986, după discursul lui Tusk

Ambasada Suediei la București a postat pe pagina de Facebook înregistrarea video a momentului în care Helmuth Duckadam a apărat cele patru penalty-uri în finala Cupei Campionilor Europeni din 1986 și a scris astfel istorie pentru echipa Steaua și pentru România.

Postarea vine după discursul președintelui Consiliului European Donald Tusk, susținut joi seara la Ateneul Român, în care oficialul european îi îndemna pe români să apere libertatea și statul de drept așa cum a apărat Duckadam cele patru penalty-uri.

Nu este prima dată când Ambasada Suediei are postări inspirate, legate de diverse evenimente.

"Dar episodul care mi s-a întipărit cel mai bine în memorie a fost finala Cupei campionilor europeni la fotbal de la Sevilla, din 1986, când Steaua Bucureşti a învins Barcelona. Şi aş vrea să fac un apel la toţi românii, să apere, în România şi în Europa, fundamentele civilizaţiei noastre politice: libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viaţa publică, statul de drept şi constituţia. Să le apere cu aceeaşi hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la rând. Atunci, şi mie mi s-a părut imposibil! Dar el a reuşit. Şi voi veţi reuşi. Pe această cale, vă asigur de tot sprijinul meu", a declarat Tusk la finalul discursului în limba română rostit cu ocazia ceremoniei de la Ateneu pentru marcarea preluării preşedinţiei Consiliului UE de România.

În discurs s-au regăsit referiri la Mircea Eliade, la muzica lui George Enescu, la Nichita Stănescu, la Tristan Tzara, la Eugen Ionescu şi Andrei Pleşu, la performanţele sportivilor români, dar şi la prima maşină din familie, o Dacia."Sunt convins că, în aceste şase luni, veţi interpreta cu energie şi înţelepciune o adevărată Rapsodie română. (...) România are puterea de a fascina şi de a încânta", a spus el.

Fostul fotbalist Helmuth Duckadam, eroul de la Sevilla din 1986, a reacționat pe Facebook, după ce numele său a apărut în discursul președintelui Consiliului European, Donald Tusk.

"Știam că performanța Stelei din finala de la Sevilla contra Barcelonei va rămâne în memoria iubitorilor de fotbal. Dar nu am visat vreodată ca la un eveniment de asemenea importanță pentru România, precum preluarea președinției Consiliului UE, să fie menționat numele meu. Sunt mândru că Președintele Consiliului European, dl. Donald Tusk, și-a adus aminte de cea mai mare performanță a fotbalului românesc" - a scris Helmuth Duckadam pe contul său de Facebook.

 

SHARE

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră