Ambasada SUA a premiat astăzi "Femei curajoase din România"

08 Mai 2018
Ambasada SUA a premiat astăzi "Femei curajoase din România"

În 2007, Departamentul de Stat al SUA a înfiinţat Premiul „Femei Curajoase din întreaga lume” pentru a le onora pe femeile care demonstrează curaj excepţional şi spirit de conducere în susţinerea drepturilor omului, egalităţii femeilor şi progresului social, asumându-şi adesea mari riscuri personale.

În fiecare an, fiecare ambasadă poate nominaliza un candidat pentru Premiul „Femei Curajoase din întreaga lume” al Departamentului de Stat.  Aceste femei sunt lideri puternici, care îi inspiră pe alţii şi sunt profund dedicate comunităţilor lor. 

Ambasada a premiat câteva românce curajoase. Elena Calistru de la asociaţia Funky Citizens şi procurorul Ioana Albani se numără printre cele care au primit premiul "Femei curajoase" ("Women of Courage").

Următoarele câştigătoare ale premiului au fost Daniela Staicu şi Alina Ţiplea, co-fondatoarele MerciCharity, un ONG care oferă îngrijire stomatologică de bază copiilor defavorizaţi.

Marele premiu a fost acordat Elenei Calistru, un alt premiu revenindu-i procurorului-şef Ioana Albani - unul dintre principalii inovatori în eforturile de anchetare a infracţiunilor cibernetice. Ioana Albani a devenit procuror-şef adjunct al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) în iunie 2016. Ea a ocupat funcţia de şef al Serviciului de Combatere a Criminalităţii Informatice din cadrul DIICOT timp de peste 13 ani, iar anterior a condus prima unitate specializată în lupta împotriva infracţiunilor cibernetice şi a spălării de bani din fosta secţie a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

De asemenea, a mai fost premiată şi Paula Rusu. Supravieţuitoare a tuberculozei, cu un singur plămân funcţional, jurnalista freelancer Paula Rusu şi-a dedicat viaţa activismului şi informării publice cu privire la modul în care sistemul medical românesc trebuie să abordeze mai bine problema tuberculozei (TBC). Anterior, Paula Rusu a avut o carieră jurnalistică de succes, inclusiv ca moderatoare şi producătoare TV.

Elena Calistru este preşedinte al Funky Citizens de când a fondat ONG-ul împreună cu sora sa şi un prieten în mai 2012. Funky Citizens aduce o abordare inovatoare şi eficientă a creşterii implicării civice în România, a creşterii numărului de participanţi la alegeri şi a sprijinirii unei democraţii mai transparente.

Funky Citizens foloseşte tehnologia online pentru a interacţiona cu cetăţenii pentru a-i implica în viaţa publică. Pentru a face mai uşor de înţeles informaţiile complicate, precum legislaţia, Funky Citizens le oferă utilizatorilor instrumente pentru a analiza informaţiile şi a interacţiona cu alţii pe baza acelor informaţii.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm, a vorbit despre importanţa premiului şi a muncii femeilor distinse în cadrul ceremoniei.

"Sunt încântat că aţi putut fi alături de noi astăzi pentru a felicita cinci românce care întruchipează munca în folosul concetăţenilor, spiritul de iniţiativă şi, mai presus de orice, curajul", a spus ambasadorul.

Diplomatul a subliniat că, deşi fiecare dintre premiante se ocupă cu probleme diferite cu care se confruntă România, "toate ne inspiră şi ne reamintesc că persoanele hotărâte pot schimba lucrurile şi pot aduce schimbări durabile în comunităţile lor şi în toată ţara".

"Curajul extraordinar înfloreşte în condiţii de intimidare", a spus, în context, Hans Klemm.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră