Alertă în Târgu Mureș din cauza viespilor gigant! Avertisment lansat de autorități

14 Sep 2016 | scris de Veronica Micu
Alertă în Târgu Mureș din cauza viespilor gigant! Avertisment lansat de autorități

"Zona unde au fost semnalate viespile este la aproximativ 10 kilometri distanță de zona de agrement a Platoului Cornești, în pădure (zona cunoscută sub denumirea de Terebics-Cinege). Proprietarul pădurii respective este municipiul Târgu Mureș, însă aceasta este sub administrarea Ocolului Silvic Târgu Mureș, care a fost înștiințat cu privire la această situație, pentru a fi luate măsurile care se impun. În perimetrul amintit au fost montate plăcuțe de avertizare, însă sportivii care își desfășoară antrenamentele în zonă sunt rugați să întrerupă o perioadă de timp activitățile, pentru prevenirea incidentelor", a informat purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Mureș, Cosmina Pașcan.

Ea a subliniat că părinții nu trebuie să își facă griji în privința siguranței copiilor lor, întrucât în zona de agrement a Platoului Cornești — spațiile de joacă, pista amenajată cu tartan, respectiv Grădina Zoologică — este sigură și că aici periodic sunt efectuate activități de dezinsecție.

Șeful Direcției Silvice Mureș, Ilie Covrig, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, că la sesizarea Primăriei Târgu Mureș angajații Ocolului Silvic se vor deplasa în zonă pentru a evalua situația, întrucât există posibilitatea ca viespile să aibă cuibul într-o zonă aflată în afara pădurii, fiind o specie care preferă lemnul de esență moale.

Covrig a susținut că pe traseul indicat de municipalitate există într-adevăr câteva grămezi de lemn uscat, intrat în putrefacție, care nu au putut fi îndepărtate în urma opoziției unor ONG-uri de mediu, iar acestea ar putea adăposti cuiburi de viespi.

Reprezentantul Direcției Silvice Mureș a spus că va putea prezenta un punct de vedere oficial după identificarea cuiburilor de bărzăuni.

Maratonista Daniela Cîrlan, înțepată de cinci ori în cap

Daniela Cîrlan, participantă la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, a fost înţepată de mai multe ori de viespi pe traseul semimaratonului Ascotid Trail Race de la Târgu Mureş şi a fost dusă de urgenţă la spital după ce a câştigat cursa.

Daniela Cirlan a continuat cursa de semimaraton, pe care a si castigat-o de altfel, cu timpul de o ora, 37 de minute si 23 de secunde. Atleta a fost atacata la jumatatea cursei, cand se afla pe locul 13, de un roi de viespi de padure si intepata de 5 ori in cap si de ori in fese.

"Am simtit niste lovituri puternice in cap. Ma durea rau, nici nu mai stiam ce e cu mine. M-am oprit din alergare, pentru ca nu intelegeam ce se intampla, era prima data cand aveam de a face cu asa ceva. Era cineva prin zona, a venit si m-a luat la palme ca sa omoare viespile. Nu cred ca trebuia sa ma opresc cum am inceput sa fiu intepata, dar nu am stiut cum sa reactionez. Am vazut ca pot sa respir, ma pipaiam sa vad daca m-am umflat si apoi mai alergam cateva sute de metri. Apoi iar ma cercetam sa vad daca am ceva! La finalul cursei, imi plesnea capul de durere", a povestit Daniela Cirlan pentru site-ul 4run.ro.

Alergatoarea sibiana, antrenata de Lorena Boberski, a fost dusa la spital cu salvarea la finalul cursei, alaturi de alte trei persoane, printre care si un copil.

"Am primit ceva de alergie, dar si calmante pentru ca nu mai puteam de durere. Am avut cinci intepaturi in cap si doua in fese, de astea insa nici nu m-a mai interesat", a mai spus sportiva.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră