Alegeri SUA. Năstase: Va fi o schimbare a echipelor care au dat sentimentul că România e o colonie

09 Noi 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Alegeri SUA. Năstase: Va fi o schimbare a echipelor care au dat sentimentul că România e o colonie

Fostul premier şi ministru de Externe Adrian Năstase a comentat pentru miscareaderezistenta.ro rezultatele alegerilor prezidenţiale din SUA, afirmând că alegerea republicanului Donald Trump va însemna şi o schimbare a echipelor care, într-un fel, au dat sentimentul că România este o colonie condusă de Victoria Nuland sau de o echipă din zona democrată.

miscareaderezistenta.ro: Sunt opinii pro şi contra faţă de alegerea lui Donald Trump la Casa Albă. Unii spun că e bine, alţii că e rău şi pentru România, şi la nivel mondial. Dumneavoastră de ce parte a baricadei vă aflaţi şi de ce?

Adrian Năstase: Alegerile în SUA nu au însemnat doar un vot pentru Donald Trump. A fost un vot larg pentru o schimbare deoarece, în acelaşi timp, alegătorii americani au votat pentru republicani şi la cele două camere ale Parlamentului. De aceea cred că e important să înţelegem că votul acesta a fost expresia unor frustrări importante în societatea americană şi, evident, vor fi repercursiuni şi în ceea ce priveşte abordările de politică externă. Pe de o parte, s-ar putea să existe o tentaţie de izolaţionism, s-ar putea să existe implicaţii în ceea ce priveşte funcţionarea NATO, relaţia cu Europa, relaţia cu Rusia, relaţia cu Orientul Mijlociu şi, desigur, ar putea să existe implicaţii şi în ceea ce priveşte România. Iar aici, cred, nu ar trebui să ne grăbim să tragem nişte concluzii, s-ar putea ca mesajele din campanie să fie mult modificate de establisment-ul de la Washington. Evident, Donald Trump va intra într-o maşinărie care va şti să dea nişte mesaje mai potrivite şi să ia decizii mai potrivite. Luaţi ca prim pas speech-ul pe care l-a ţinut astăzi Donald Trump. Foarte interesant e că nu a reluat temele lui, ci, din contră, a fost un discurs împăciuitor cu tot felul de mulţumiri şi e în orice caz şi un răspuns la ce era o tendinţă de scădere masivă pe pieţele bursiere. Şi atunci, a încercat să schimbe cumva trendul de pe burse şi cred că lucrul acesta este important de observat ca medicament pe care el şi echipa lui îl va aplica pentru probleme controversate. Aşa încât nu sunt foarte convins că după alegeri el va merge pe ceea ce a spus deja. Poate că a avut şi o anumită înţelegere cu Hillary Clinton care i-a transmis că respectă rezultatul alegerilor. Dar aduceţi-vă aminte că el promisese numirea unui procuror special care să o investigheze. S-ar putea să fie anumite înţelegeri care, într-un fel, să modifice multe lucruri în plan intern. Dar în plan extern, probabil că relaţiile cu unii lideri europeni, cu liderii importanţi din alte ţări, vor duce la anumite modificări într-un sens convenabil şi pentru noi.

Vă aşteptaţi la o schimbare radicală a discursului lui Trump pe măsură ce sa va apropia de momentul preluării oficiale a mandatului la Casa Albă sau doar la o atenuare a mesajului?

El va avea 100 de zile pentru a-şi prezenta programul. Deci, va avea un interval de timp să se pregătească. Practic, va fi o perioadă în care vom putea să înţelegem în ce direcţie se îndreaptă, vom vedea nominalizările pe care le va face în schipa sa. Vom vedea cine va fi secretar de stat, vom vedea unele modificări, eventual, în structurile de forţă, vom vedea la Apărare. În funcţie de aceste nominalizări, vom înţelege în ce direcţie se îndreaptă politica lui. Deocamdată, trebuie să luăm notă de o schimbare fundamentală care va însemna, din fericire, şi o schimbare a echipelor care, într-un fel, au dat sentimentul că România este o colonie condusă de Victoria Nuland sau de o echipă din zona democrată. Cred că lucrul ăsta a făcut foarte rău, nu numai în România, ci şi în alte zone. Şi în SUA probabil că acest sentiment de dublu standard, de folosire duplicitară a unor formule, a unor sintagme a creat o reacţie de vot. Aşa încât sunt lucruri interesante care se întâmplă, să le urmărim şi să le comentăm în timp, sperând că vom şti să extragem mai curând efectele pozitive din aceste întâmplări.

Credeţi că va avea loc o schimbare de mesaj şi atitudine a ambasadorului SUA la Bucureşti Hans Klemm care, recent, a reuşit să-şi ostilizeze magistraţii din România prin declaraţiile sale?

După părerea mea, da. Cred că vor aştepta în ambasade noile linii de acţiune şi nu cred că vor mai avea iniţiative personale de a fi superjudecători în ţările în care sunt acreditaţi. Iar reacţia Asociaţiei Magistraţilor a fost extraordinar de dură şi, la fel ca şi alte reacţii, care au existat faţă de aceste intervenţii în politica internă românească. Eu sper ca aceste reacţii să dea rezultat, iar ambasada şi ambasadorii americani asa cum s-a întâmplat cu Mark Gitenstein şi cu actualul ambasador să-şi reducă comentariile, acţiunile şi poziţiile la ceea ce înseamnă, de fapt, dialogul bilateral şi la prezentarea unor chestiuni care ţin de viaţa politică americană.

În primul său mesaj, Trump a vorbit despre unificarea SUA. Pare descumpănitor pentru cei care ştiu că Statele Unite sunt deja unite. Ce semnificaţie are acest mesaj?
Este vorba de mesajul tradiţional al preşedintelui ales care spune iată, am fost separaţi în două tabere în campanie, iar acum e timpul să ne unim pentru a construi o Americă puternică. Este un mesaj standard, normal, nu văd nimic special aici.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră