Ai fost interceptat!

31 Mai 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Ai fost interceptat!

În 2012 au fost intercepta'i aproape tot Guvernul şi peste 100 de parlamentari. Dacă titlul ştirii ar fi sunat aşa, aţi mai fi citit ştirea până la capăt? Bine, poate nu o citiţi nici pe aceasta, dar întrebarea rămâne. V-ar fi păsat? Conta, că membri ai Guvernului şi ai Parlamentului au fost interceptaţi? Probabil că ştirea ar fi trecut pe la urechile noastre, ale tuturor, rapid, şi s-ar fi uitat la fel de rapid.

Peste şase milioane de români au fost interceptaţi în perioada 2005-2016. De fapt, acesta este titlul corect al ştirii de faţă. Este o declaraţie cât se poate de oficială, făcută de preşedintele Comisiei de control parlamentar al activităţii Serviciului Român de Informaţii (SRI), Claudiu Manda.

Manda a anunţat vineri că numărul de mandate de interceptare pe siguranţă naţională în perioada 2005-2016 este de peste 300.000, afirmând că, dacă la un mandat se face o medie de 20 de persoane, numărul celor interceptaţi trece de şase milioane, iar cifra ar putea să fie mai mare, scrie News.ro.

Tot Manda spune că ar fi oportună, în cadrul Comisiei de modificare a legilor securităţii naţionale, înfiinţarea Autorităţii Unice de Interceptare, care să intermedieze între operatorii de telefonie mobilă şi cei care pun în aplicare mandatele de supraveghere. Senatorul a explicat că a fost sesizat cu privire la faptul că în 2012 a fost interceptat aproape tot Guvernul, iar din rândul parlamentarilor, peste 100 dintre “cei mai importanţi şi vocali”.

“Totalul acestor acte de autorizare şi supraveghere în perioada 2005 - 2016 înseamnă peste 311.000 de mandate. În contextul în care pe un mandat de supraveghere putem să ne gândim că vorbim de o medie de 20 de persoane sau de posturi interceptate, putem să gândim că au fost mai mult de 6 milioane de persoane interceptate în această perioadă. Cifra ar putea să fie şi mai mare de atât. După 2016 şi în 2017, dacă ne uităm la media anilor precedenţi, putem să vorbim de încă 50.000, plus 50.000 de astfel de mandate sau de autorizaţii”, a mai explicat Manda.

Potrivit senatorului, Comisia crede că numărul persoanelor interceptate este foarte mare, în condiţiile în care populaţia activă a României este de nouă milioane de oameni.

Cum era vorba aceea? "Există suspiciuni rezonabile" să credem că măcar unul dintre noi, autorul ştirii sau dumneavoastră, domnule sau doamnă cititor, am fost interceptaţi.

UPDATE

Serviciul Român de Informaţii a transmis, joi, că în perioada 2004 - 2016 au fost solicitate 28.784 mandate de securitate naţională, dintre care puţin peste 9.200 au fost mandate iniţiale, iar numărul de persoane ale căror drepturi şi libertăţi au fost restrânse în baza autorizaţiei a fost de 20.907. SRI precizează că datele au fost transmise comisiei speciale, în noiembrie 2017, scrie News.ro.

”Precizăm că aceste date au fost puse la dispoziţia Comisiei de Control a SRI, la solicitarea acesteia din noiembrie anul trecut”, se mai arată în comunicatul SRI. 

UPDATE

Preşedintele Comisiei de control parlamentar al activităţii SRI, Claudiu Manda, a afirmat, joi seară, la România TV, că membrii comisiei îşi menţin opinia potrivit căreia se poate vorbi despre 6 milioane de oameni interceptaţi în baza unor mandate de diverse tipuri, el arătându-se deranjat de faptul că datele prezentate de purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii, Ovidiu Marincea, îl contrazic, scrie News.ro.

Referindu-se la  mandatele de securitate naţională, şeful Comisiei de control a activităţii SRI a subliniat că datele confirmă numărul de mandate prezentat de SRI.

”În afară de cele 28.000 la care face referire domnul Marincea, mai sunt şi alte mandate de securitate naţională pe care alte instituţii ale satului definite de lege (...) pot să solicite mandate de securitate naţională şi pe care la momentul respectiv tot SRI le punea în practică. Adică, ideea că SRI-ul a ascultat el că a vrut el 6 milioane de oameni, sigur că nu este o idee pe care să fi spus-o eu” a mai spus Manda.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră