Ai fost implicat într-un accident cu autor necunoscut? Iată cum poţi obţine datele vehiculului sau ale şoferului vinovat

18 Aug 2015
Ai fost implicat într-un accident cu autor necunoscut? Iată cum poţi obţine datele vehiculului sau ale şoferului vinovat
Aţi fost implicat într-un accident cu autor necunoscut? Nu ştiţi cum să procedaţi şi cine vă poate ajuta să aflaţi, conform legii, cine vă poate ajuta într-o astfel de situaţie?Potrivit  avocatnet.ro în cazul accidentelor cu autor necunoscut, persoanele păgubite pot  obţine de la Fondul de protecţie a victimelor străzii (FPVS), date despre vehiculul sau şoferul responsabil de producerea incidentului. În acest sens, conform prevederilor legale aflate in vigoare, păgubitii trebuie să urmeze o procedură simplă.

Primul pas: să transmită o  solicitare către FPVS, potrivit Ordinului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor nr. 1/2008. Potrivit surselor citate, procedura a fost introdusă la nivel european pentru a permite păgubiţilor să afle cu usurinţă denumirea asiguratorului răspunzător de vehiculul implicat în accident. Totodată, regulile permit aflarea identităţii şoferului responsabil de producerea accidentului atunci când, de exemplu, despăgubirile pot fi obţinute doar de la acesta (când lipseşte asigurarea sau când prejudiciul depăşeşte suma asigurată). 

Ce Informaţii poate furniza Fondul la cerere: 

1. numele şi adresa societatii de asigurare a vehiculului;
2. numele şi adresa reprezentantului de despăgubiri al societăţii de asigurare a vehiculului în statul de reşedintă al persoanei păgubite;
3. numărul poliţei de asigurare;
4. numele şi adresa organismului autorizat să primească şi să soluţioneze cererile de despăgubire în statul de reşedinţă al persoanei păgubite, pentru vehiculele vinovate de producerea accidentului sau proprietarii acestora, în cazul în care beneficiază de scutire de la obligativitatea încheierii poliţei RCA.

În acelaşi timp, dacă pagubiţii au un interes legitim, Fondul poate să furnizeze, tot la cerere, numele şi adresa proprietarului, ale conducătorului obişnuit sau ale utilizatorului vehiculului vinovat de producerea accidentului. In acest sens, solicitantul trebuie să facă dovada existenţei interesului legitim. Pentru solicitarea datelor vehiculului, cererea poate fi formulată în română, engleză, franceză sau germană, iar aceasta poate fi transmisă Fondului prin telefon, fax sau e-mail.

Ce trebuie să ştim când suntem implicaţi într-un accident rutier 

Nu de puţine ori, conducătorul auto implicat într-un accident rutier este dezorientat atunci când trece printr-un astfel de incident. Cum se procedează şi ce trebuie făcut dacă, din nefericire, trecem prin astfel de situaţii. Când apelăm la poliţie şi când putem să rezolvăm cu celălat conducător auto printr-un simplu constat amiabil? Site-ul mariustuca.ro oferă şoferilor un mic ghid şi câţiva paşi de urmat în cazul în care sunteţi implicat într-un accident cu sau fără victime.

Mai exact, conducătorii auto implicaţi într-un accident de circulaţie, din care a rezultat numai avarierea autovehiculelor, sunt obligaţi să se prezinte la organele de poliţie pentru declararea evenimentului, împreună cu autovehiculele avariate. Conducătorii auto implicaţi au obligaţia de a prezenta organelor de poliţie următoarele documente: actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare al autovehiculului, dovada de achitare a primei de asigurare prin efectul legii.

POLIŢIE SAU CONSTAT AMIABIL?

În cazul accidentelor de circulaţie cu avarii (tamponări) conducătorii auto implicaţi au obligaţia de a se prezenta în termen de 24 ore de la producerea accidentului la unitatea de poliţie pentru întocmirea documentelor de constatare, care se eliberează numai în baza declaraţiilor date de aceştia. Neprezentarea în acest termen constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă, iar permisul de conducere se reţine, perioada de suspendare fiind de 30 zile.

În cazul în care unul din conducătorii auto implicaţi părăseşte locul accidentului sau refuză să se prezinte la poliţie, celălalt conducător auto trebuie să furnizeze cât mai multe amănunte despre autovehiculul respectiv (tip, număr de înmatriculare, marca, etc.) şi, dacă este posibil, datele eventualilor martori oculari.
Lucrătorii de poliţie vor efectua demersurile necesare pentru identificarea autovehiculului implicat în evenimentul rutier şi a conducătorului auto care nu s-a prezentat la poliţie în vederea constatării.

În cazul în care autovehiculul dumneavoastră a fost avariat în timp ce era staţionat sau parcat, este necesar să vă deplasaţi cu acesta la sediile menţionate pentru declararea evenimentului şi efectuarea documentelor de constatare.

CONSTATAREA AMIABILĂ

Pentru evenimentele în care au fost implicate două vehicule, din care au rezultat numai pagube materiale, avizarea societăţilor din domeniul asigurărilor se poate face şi în baza unui formular tipizat, eliberat de societăţile din domeniul asigurărilor, denumit constatare amiabila de accident, în care conducătorii vehiculelor respective consemnează circumstanţele producerii evenimentului, datele personale de identificare a vehiculelor implicate, precum şi a propriilor asiguratori.

Pentru soluţionarea accidentelor rutiere, în urma cărora au rezultat numai pagube materiale, produse pe raza municipiului Bucureşti, trebuie să vă prezentaţi în 24 de ore în vederea întocmirii documentelor de constatare şi a eliberării autorizaţiilor de reparaţie la SEDIILE BIROULUI CERCETĂRI ACCIDENTE CU AVARII:

Sectorul 1
Calea Griviţei nr. 208
Tel. 021.224.52.36 sau 021.323.30.30 interior 22176, 22190 (program 24 ore)

Sectorul 2
Str. Pantelimon nr. 450 (incinta Auto Marcu's Grup)
Tel. 021.323.30.30 interior 28940 (program 24 ore)

Sectorul 3
Calea Vitan nr. 242
Tel.021. 304.51.89 sau 021.323.30.30 interior 22151, 22329 (program 24 ore)

Sectorul 4
Str. Splaiul Unirii, nr. 311 (incinta Auto Cobălcescu)
Tel. 0374102361 sau 021.323.30.30 interior 22807, 22831 (program 24 ore)

Sectorul 5
Str. Splaiul Unirii, nr. 311 (incinta Auto Cobălcescu)
Tel. 0374102361 sau 021.323.30.30 interior 22807, 22831 (program 24 ore)

Sectorul 6
Bd. Iuliu Maniu nr.594 (în incinta societăţii COM NICO SERV)
Tel. 021.323.30.30 interior 25437, 22253 (program 24 ore)

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră