Adrian Năstase, gânduri la 67 de ani: Am rămas dator cu unul sau două mandate de președinte

22 Iun 2017
Adrian Năstase, gânduri la 67 de ani: Am rămas dator cu unul sau două mandate de președinte

Adrian Năstase a împlinit astăzi 67 de ani. Revista Q Magazine i-a luat un interviu în care Adrian Năstase  lasă cititorilor ocazia să-l cunoască și recunoască în finețea și adâncimea gândirii sale. 

Cu o tușă de o finețe intelectuală deosebită, Adrian Năstase îi avertizează pe cititori, la finalul interviului publicat de Q Magazine, să nu ia foarte în serios cele spuse de el. Noi preferăm să prefațăm expunerea cu această avertizare și să vă recomandăm contrariul!

La mulți ani, Adrian Năstase!

_____________________ 

"Consider că Immanuel Kant avea dreptate, cel puțin parțial, așa încât privesc tot mai des cerul înstelat de deasupra mea. Acest lucru depinde și de vremuri… De legea morală se ocupă Monica Macovei. Îmi e tot mai greu să mă uit la televizor sau la ceea ce se întâmplă în viața politică românească. Merg la Cornu cât de des pot, unde încerc să înlocuiesc preocupările intelectuale cu activități gospodărești".

"Fiecare anotimp din viața mea a avut o anumită haină. Haina pe care o port acum este cea care se asortează cu barba mea albă. Îmi aduc aminte de remarca unui vizir al Porții Otomane, care, pe câmpul de luptă fiind, după câștigarea unei bătălii împotriva unei armate a Occidentului, întrebat fiind de sultan de ce nu există nici unul dintre cei căzuți în luptă care să nu aibă barbă neagră, i-a răspuns: pentru că dacă ar fi existat unul singur care să aibă barbă albă, nu ar fi făcut așa de multe greșeli".

"Aș prelua o teorie a academicianului Răzvan Theodorescu. Se pare că suntem, într-adevăr, dominați de mentalitatea tranzacțională și că ideea trădării ne este foarte dragă".

"O problemă gravă în România a devenit, după părerea mea, pierderea interesului pentru munca perseverentă. De aici o anumită superficialitate și, aș adăuga, un individualism care nu permite realizarea solidarității la nivel colectiv. Soluția? Exemplul personal de muncă și inteligență în refacerea instituțiilor statului, insistând pe ideea că există drepturi ale omului, dar trebuie să existe și drepturi / responsabilități ale sale față de societate".

"Nu ocupă un loc anume, ei plutesc. Unii au fost și încă mai sunt intelectualii lui Băsescu, alții sunt încă în turnul de fildeș. Într-o țară în care deciziile se iau în piața publică de către tineri frumoși și liberi, experiența de viață nu pare să joace un rol important. Probabil că suntem condamnați ca fiecare generație să repete aceleași greșeli".

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră