Adrian Năstase, despre criza din Grecia: Interesele americane și cele europene nu coincid

09 Iul 2015
Adrian Năstase, despre criza din Grecia: Interesele americane și cele europene nu coincid
Adrian Năstase scrie pe blog că situația din Grecia "devine tot mai complicată". Fostul premier a declarat că așteaptă cu nerăbdare să vadă ce decizii se vor lua în Consiliul European, la sfârșitul săptămânii, mai ales că interesele Uniunii Europene sunt diferite de cele ale americanilor. 
 
"Situatia din Grecia devine tot mai complicată. Si din cauză că, in această criză, interesele americane si cele europene nu coincid. Grecia este membră a NATO si, in acelasi timp, membră UE. De aceeea, americanii doresc să tină Grecia inăuntru, in timp ce europenii se mai gândesc. In discutie sunt, evident, bani europeni si nu americani. Datoria Greciei – indiferent cum a fost făcută – trebuie suportată de cineva. Vom vedea, la sfârsitul săptămânii, ce hotărâre se va lua la Consiliul European. Grecia a fost ajutată economic, după război, de către americani, prin Planul Marshall, atunci când britanicii nu au mai putut să o facă. Rămâne de văzut dacă, pentru (aceleasi) ratiuni strategice, si europenii vor face acum acelasi lucru. Dincolo de aceste controverse, pe mine m-a impresionat modul imperativ in care a fost redactat planul ultimativ transmis Greciei inainte de referendum. Inteleg iritarea grecilor, dincolo de nevoia de a pune in ordine contabilitatea guvernului si de a asigura conditiilor pentru plata datoriilor acumulate", a scris, azi, pe blogul personal, Adrian Năstase.
 
Guvernul condus de Alexis Tsipras are termen limită până vineri să prezinte partenerilor din zona euro un program de reforme în schimbul unor noi ajutoare, care să evite ieșirea Greciei din uniunea monetară.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră