Adrian Cioroianu a primit aviz favorabil pentru postul de ambasador, delegat permanent pe lângă UNESCO

26 Mai 2015
Adrian Cioroianu a primit aviz favorabil pentru postul de ambasador, delegat permanent pe lângă UNESCO
Istoricul Adrian Cioroianu a fost avizat favorabil, marți, de comisiile de politică externă ale Camerei Deputaților și Senatului pentru postul de ambasador, delegat permanent pe lângă UNESCO. La audieri, Cioroianu a subliniat că o prioritate a mandatului său pe lângă UNESCO va fi aceea de a continua "toate inițiativele bune" ale României.

"Suntem în perioada în care UNESCO nu va fi focusată pe continentul european. Multe situri din Irak și Siria sunt puse în pericol de acest flagel al fundamentalismului religios. Următorii ani vor fi dedicați acestor spații, dar România trebuie să continue campania pe care a avut-o, să continue ceea ce s-a făcut bun. Voi putea analiza toate dosarele pe care România le are în lucru. O prioritate este aceea de a continua toate inițiativele bune în interesul național", a spus fostul ministru de Externe.

Adrian Cioroianu a precizat că, în cazul insuccesului includerii centrului istoric al Sibiului și a lucrărilor lui Constantin Brâncuși din Târgu Jiu în lista UNESCO, a fost vorba de maniera "puțin neglijentă" în care au fost alcătuite dosarele.

El a mai subliniat și că prezența unor situri românești pe lista UNESCO "nu le protejează de la sine, ele creează o responsabilitate crescută pentru statul român".

Tot la audieri, Adrian Cioroianu a apreciat că un ambasador pe lângă UNESCO are "o poziție privilegiată".

"Cred că un ambasador UNESCO are o poziție privilegiată, pentru că există în țară o comisie națională UNESCO — în structura Ministerului Educației, în Parlament — o comisie parlamentară pentru relația cu UNESCO, în universitatea din care fac parte — o catedră UNESCO", a afirmat el. (agerpres.ro)

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră