Aditivi periculoşi în medicamentele pentru bebeluşi!

17 Apr 2015
Aditivi periculoşi în medicamentele pentru bebeluşi!
Două treimi dintre nou-născuții din Europa, cărora li s-au administrat medicamente comune, au fost expuși la acțiunea unor aditivi potențial periculoși, se arată într-un studiu realizat recent în Estonia.

Potrivit Reuters, cercetarea nu a analizat dacă bebelușii au avut efectiv de suferit de pe urma acelor medicamente, ci doar dacă ei au fost expuși la anumiți excipienți - substanțe inactive incluse în multe produse - care au fost asociați cu apariția unor efecte secundare toxice la nou-născuții tratați.

"Multe dintre ingredientele potențial dăunătoare din medicamente sunt esențiale pentru stabilitatea și siguranța acestora, de exemplu, pentru a face medicamentul să se dizolve sau să oprească bacteriile să se dezvolte", sau pot chiar să extindă durata de utilizare a acestora, a precizat coordonatorul studiului, Georgi Nellis, medic la Spitalul Universitar Tartu din Estonia.

Cercetătorii au observat câteva diferențe regionale în privința numărului de bebeluși care au fost expuși la fiecare dintre cei opt excipienți analizați, ceea ce sugerează faptul că anumite versiuni alternative ale acelor medicamente erau disponibile pe acele piețe zonale.

Echipa de cercetare a analizat datele referitoare la administrarea de medicamente în 89 de unități de terapie intensivă neonatală din 21 de țări europene, pentru o zi, în 2012. Ei s-au concentrat pe excipienții potențial dăunători asociați cu o serie de efecte secundare negative, de la disfuncții renale și hepatice și până la afecțiuni ale sistemului nervos central și diaree.

Aditivii analizați au fost următorii: parabeni, polisorbat 80, propilen glicol, benzoați, zaharină, sorbitol, etanol și clorură de benzalconiu.

Dacă aceste substanțe sunt administrate în doze foarte mari, ele pot cauza afecțiuni grave, chiar fatale, însă medicamentele din tratamentele neonatale conțin de regulă doze mult mai mici.

În total, 726 de nou-născuți au primit 2.199 de rețete pentru 562 de medicamente conținând 246 de ingredienți activi. Bebelușii născuți prematur au avut nevoie de mai multe medicamente.

"Medicii ar trebui să fie mult mai atenți atunci când prescriu medicamente bebelușilor", a declarat Jenny Walsh, consultant farmaceutic. (V.M.)

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră