Adio baloane la petrecerile pentru copii

30 Apr 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Adio baloane la petrecerile pentru copii

Bruxelles-ul intenționează să interzică articolele pentru petrecerile de copii, cum ar fi baloanele, farfuriile de plastic și paiele de băut, ca parte a strategiei Comisiei Europene privind materialele plastice de unică folosință, relatează express.co.uk.

Conform unui proiect de lege, șefii Uniunii Europene încearcă să interzică articolele pentru petrecere de unică folodinţă pentru a reduce poluarea cauzată de materialele dăunătoare mediului, inclusiv oceanelor și plajelor.

Un alt document, care stă la baza proiectului propus, arată că în locul obiectelor interzise ar putea fi folosite "alternative ușor accesibile".

Suteesh Chumber, manager la European Balloon and Party Council , a declarat: "Nimeni nu dorește să vadă materiale plastice în mediul înconjurător și în oceane, dar cred că mai trebuie gândit.Copiii nu pot fi văduviţi de astfel de experienţe".

În luna ianuarie, așa-numita Strategie privind masele plastice a Comisiei Europene a promis să se concentreze asupra obiectelor  obișnuite, cum ar fi țigări, recipiente pentru alimente, sticle de plastic, șervețele umede, tampoane igienice și baloane.

Comisia intenționează să determine producătorii să plătească costul colectării, al transportului și al reciclării pentru articolele din listă.

Proiectul prevede că producătorii de materiale plastice vor fi, de asemenea, responsabili pentru costurile de strângere a deşeurilor marine. Aceștia sunt, de asemenea, responsabili de campaniile de sensibilizare împotriva deşeurilor.

Conform legislației propuse, este necesar ca produsele să fie etichetate pentru a informa consumatorii cu privire la opțiunile disponibile de reciclare, precum și despre impactul asupra mediului și oceanelor.

Un purtător de cuvânt al UE a declarat: "Scopul nu este doar de a propune restricționarea utilizării anumitor produse, ci de a propune un set de măsuri care să încurajeze eliminarea mai eficientă a articolelor de plastic de unică folosință și să încurajeze industria europeană să contribuie la colectarea acestora și la costurile de reciclare. "

Ideea de a interzice obiectele din plastic de unică folosință a provocat îngrijorarea companiilor producătoare, care susțin că ar trebui să se pună accentul pe educarea publicului, nu pe interzicerea acestor produse.

Eamonn Bates, membru al grupului european de lobby al grupului de lucru "Pack2Go", a declarat că "deşeurile marine sunt o problemă majoră și trebuie abordată, însă interzicerea produselor nu reprezintă o soluție. Această Comisie caută pur și simplu să facă titluri pentru presă, în loc de acțiuni bazate pe dovezi".

"Sigur, producătorii trebuie să aibă partea lor de responsabilitate, dar a-i face să plătească pentru curățarea deşeurilor marine este o cale ușoară pentru această Comisie".

Sursa foto: express.co.uk

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră