Adevărul despre Balena albastră - se distribuie insistent o informație insuficient documentată!

03 Apr 2017 | scris de Cristi Semeghin
Adevărul despre Balena albastră - se distribuie insistent o informație insuficient documentată!

snopes.com este unul din website-urile care se ocupă cu verificarea informațiilor controversate sau a celor cu sursă incertă răspândite pe internet, și o face în mod cât se poate de profesionist. 

Extrem de mediatizat, din cauza spectaculozității informației, presupusul joc "Balena albastră", promovat a fi responsabil de moartea a sute de tineri, a devenit subiectul analizei snopes.com.

În februarie 2017, mai multe website-uri de limbă engleză au adus în atenția opiniei publice un presupus joc suicidal desfășurat pe rețelele de socializare, vinovat de moartea a peste o sută de persoane în Rusia.

Cunoscut sub mai multe nume, cel mai popular fiind "Balena albastră", jocul ar presupune îndeplinirea a 50 de sarcini, în 50 de zile, ultima dintre ele fiind sinuciderea participantului, care, astfel, ar fi câștigat jocul. Numele jocului - "Balena albastră" ar proveni de la faptul că unele balene eșuează pe țărm și își pierd viața.

 

Snopes.com spune că toată nebunia, declanșată și în România, a pornit de la o informație greșit interpretată, publicată într-o investigație realizată de Novaya Gazeta, în mai 2016.

În articolul publicației ruse era vorba despre o statistică îngrijorătoare, care indica faptul că în doar jumătate de an s-au înregistrat câteva zeci cazuri de sinucidere în rândul tinerilor, majoritatea acestora având conturi pe rețeaua de socializare vk.com - varianta rusă a Facebook. 

"În perioada noiembrie 2015 - aprilie 2016 S-au înregistrat 130 de sinucideri în rândul tinerilor, aproape toți aparținând aceluiași grup format pe internet", scria Novaya Gazeta, atenționând părinții să urmărească atent discuțiile purtate pe internet de copii.

Imediat după apariția informației în Novaya Gazeta, mai multe publicații ruse au opinat că investigația este o mostră de incompetență, declarând că autorul articolului pune în relație situații care nu au legătură una cu cealaltă și, în plus, că realizează o confuzie între cauză și efect, tinerii accesând comunități formate pe internet din cauza problemelor familiale, și nu invers.

O altă investigație a jurnaliștilor de la Radio Europa Liberă a dovedit că nu există o legătură certă între sinucideri și vreo comunitate de pe Internet.

"În timp ce Internetul rusesc se umple de conturi ale tinerilor care joacă sau caută să îl joace, iar fotografii șocante cu tineri are se rănesc singuri apar pe acest hashtag, niciun deces din Rusia sau Asia Centrală nu a fost legat definitiv de Balena Albastră", scriu jurnaliștii de la Radio Europa Liberă.

În ciuda faptului că nu a putut fi dovedită o legătură directă între sinuciderile tinerilor ruși și jocul "Balena Albastră", există grupuri formate în rețele de socializare care promovează actul suicidal, din dorința de a crește în popularitate și a avea câștiguri financiare.

Snopes.com arată că numărul acestor grupurilor de acest tip. de pe vk.com, a crescut, în special după moartea Rinei Palenkova, o adolescentă care, înainte de a se sinucide din cauza unor probleme cu iubitul său, a postat un selfie cu mesajul "Adio" (imaginea ce insoteste articolul). 

Imaginea adolescentei s-a viralizat pe rețele de socializare, tânăra devenind o figură centrală în rândul comunităților de tineri cu tendințe suicidale.

Membrii grupului "Sea of Whales" au distribuit informația conform căreia Rina Palenkova ar fi fost membră a unei secte suicidale, atragand utilizatori prin publicarea unor imagini și înregistrări șocante ale unor sinucideri.

Website-ul lenta.ru l-a contactat pe administratorul grupului "Sea of Whales", care a declarat in mod explicit că scopul creării acestei comunități nu a fost încurajarea tinerilor să se sinucidă, ci doar a intenționat să o folosească din punct de vedere comercial.

Ulterior, creatorii grupului au demarat promovarea acestuia prin intermediul unui joc video online, care utiliza elemente de realitate augmentată. Ei au preluat bazele unui joc creat în 2012, care presupunea îndeplinarea unor sarcini, chiar și în lumea reală. Conform mărturiei unora dintre utilizatori, inițial, jocul nu a avut nicio legătură cu sinuciderea, dar, din momentul preluării de către administratorii grupului "Sea of Whales", a devenit distructiv, culminând cu setarea unei date limită, la care ar fi urmat o sinucidere în masă a utilizatorilor, la nivel virtual.

Snopes.com mai notează că din datele publicate de Procurorul General al Rusiei, 62% dintre sinuciderile din rândul adolescenților sunt cauzate de certurile din familie și stresul de zi cu zi, conflictele cu profesorii, cu colegii, cu prietenii și de frica de violență din partea adulților.

Potrivit sursei citate, autoritățile ar trebui să fie îngrijorate de astfel de comunități care venerează și încurajează sinuciderea, în condițiile în care Rusia are o rată mare a sinuciderilor în rândul minorilor. De exemplu, 461 de adolescenți și-au luat singuri viața în 2013.

Potrivit statisticilor UNICEF, numărul sinuciderilor crește "în vremuri de criză economică și schimbări sociale puternice". De exemplu, în Rusia numărul sinuciderilor a crescut în perioada 1987-1994, în momentul dezmembrării URSS.

Concluzia pe care o putem trage după analiza celor de la snopes.com este că nu există probe elocvente care să demonstreze că există un joc la nivelul rețelelor de socializare, care să îndemne tinerii să se sinucidă, dar că, media, extrem de interesată de un subiect care provoacă interesul firesc al populației, a promovat într-o măsură nepermisă o informație controversată, din dorința de-a câștiga popularitate. Rezultatul a fost o promovare intensă a absurdului și declanșarea unor alarme false, din cauza teribilismului unora dintre tineri, o nouă teamă în societate, identică miturilor urbane despre "Ambulanța neagră" sau cel despre șoferii care erau răpiți în Bulgaria pentru a le fi prelevate organe.

Sfatul pe care media ar fi trebuit să-l viralizeze cu aceeași insistență, cum s-a procedat în cazul știrilor despre evenimente asociate cu jocul Balena Albastră, ar trebui sa se refere la atenționarea familiilor, care ar trebui sa acorde mai multă atenție și înțelegere adolescenților, care traversează o perioadă dificilă de viată, de neînțelegere chiar și cu ei înșiși. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră