Acuzaţii grave: BNR l-a dezinformat pe Iohannis în cazul legii dării în plată

16 Dec 2015 | scris de Gabriela Antoniu
Acuzaţii grave: BNR l-a dezinformat pe Iohannis în cazul legii dării în plată

Legea dării în plată dă posibilitatea ca, în cazul persoanelor, care au luat împrumut cu ipotecă de la bancă pentru a-şi cumpăra o casă şi nu mai pot plăti creditul, bunul ipotecat să treacă în proprietatea băncii, iar datoria să fie stinsă.

“Am constatat din datele publice comunicate de către oficialii BNR neconcordanța cifrelor prezentate referitoare la numărul contractelor de credit cu ipotecă și a celor externalizate. Am făcut o analiză pe baza acestor date iar concluziile ei se regăsesc în scrisoarea transmisă Administrației Prezidențiale. Mi-am exprimat îngrijorarea profundă în legătură cu faptul că Banca Națională a României nu cunoaște spețele Curții de Justiție a Uniunii Europene sau că a intenționat inducerea în eroare nu doar a opiniei publice ci și, mult mai grav, a Președintelui României care este în situația de a lua o decizie în privința promulgării acestei legi”, precizează deputatul PNL într-un comunicat de presă.

Deputatul PNL spune că afirmația BNR și a băncilor comerciale conform căreia garanția statului pentru Programul Prima Casă se va stinge prin efectul legii este una vehiculată doar pentru a induce panică în rândul potențialilor consumatori de credite Prima casă . El a explicat că, întrucât statul român garantează 50% din valoarea creditului, doar în cazul în care împrumutatul s-ar afla în imposibilitate de plată, ar putea fi executat silit.

“Conform propriilor afirmații ale bancherilor, creditul Prima Casă nu provoacă incidente de plată. Rata de neperformanță este de sub 0,5%. În consecință, nu există riscul unei executări silite și al unei accesări a garanției de stat. Dacă un astfel de imobil este dat în plată, se stinge ca urmare a acestui demers întreaga datorie a împrumutatului și, în plus, se stinge și datoria garantului, deci inclusiv garanția statului. Banii disponibilizați în acest fel de către stat urmează a fi utilizați pentru susținerea în continuare a programului Prima Casă ori pentru alte programe guvernamentale.
De aceea, afirmația că programul Prima Casă se va stinge prin efectul legii este falsă. De altfel, statul a decis să continue acest program și pentru anul 2016, de unde rezultă că băncile au încă interes pentru acest program”, explică Daniel Zamfir.

El spune că este falsă şi susținerea BNR privind dezvoltatorii imobiliari persoane fizice care ar beneficia de această legi. "Conform noului Cod Civil aceste persoane nu sunt considerate persoane fizice, ci profesioniști care desfășoară fapte de comerț care sunt supuse impozitării și, ca atare, lor li se aplică Legea falimentului persoanelor juridice. Acest statut al dezvoltatorilor imobiliari persoane fizice este clarificat de mulți ani, de când a fost luată măsura impunerii TVA la tranzacțiile efectuate de aceste persoane”, a mai spus Zamfir.

Deputatul PNL şi-a exprimat speranţa că argumentele pe care le aduce vor elimina și temerea că legea dării în plată ar putea fi una cu dedicație pentru anumite categorii de consumatori: dezvoltatorii imobiliari, bogații, milionarii sau cum au mai fost indicate aceste categorii în susținerile bancherilor.

Săptămâna trecută, viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu,a avertizat că dacă legea dării în plată va fi promulgată în forma actuală, atunci creditul „Prima casă” va dispărea cu totul, reducând dramatic şansele tinerilor de a avea o casă. Viceguvernatorul BNR i-a propus președintelui Iohannis fie să retrimită legea în Parlament, fie să verifice constituționalitatea actului normativ.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră