CUTREMUR ÎN ROMÂNIA. Au fost revizuite magnitudinea şi adâncimea la care s-a produs

28 Dec 2016 | scris de Marina Constantinoiu
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA. Au fost revizuite magnitudinea şi adâncimea la care s-a produs


Datele sunt o revizuire a primelor elemente furnizate de Institut, care iniţial anunţase o magnitudine de 5,2 grade și o adâncime de 97,5 km. La revizuire, atât magnitudinea, cât şi adâncimea la care s-a produs seismul au fost revizuite. Conform noilor date, adâncimea a fost de 97 de kilometri.

 

Site-ul INFP s-a blocat imediat după producerea cutremurului, fiind disponibile doar datele legate de intensitate și adâncimea la care s-a produs seismul. De altfel, nu este pentru prima oară când acest lucru se întâmplă, fapt ce amplifică agitaţia post-seism şi comentariile pe reţelele de socializare.

De altfel, şi în urma acestui seism au fost luate cu asalt reţelele de socializare, imediat după cutremur postările făcând referire doar la cutremur, oamenii dorind în primul rând să ştie dacă apropiaţii lor sunt bine şi apoi date despre cutremur.

În lipsa unor informaţii clare, Facebook şi Twitter au devenit locul în care se făceau speculaţii în privinţa magnitudinii, dar şi al scepticismului, atunci când în sfârşit au apărut informaţiile oficiale.

Conform Centrului Seismologic Euro-Mediteranean (CSEM), cutremurul s-a produs la o distanță de 137 km nord de București, 54 km vest de Focșani și 18 km nord de Lopătari (județul Buzău).

 

 

Seismul s-a simțit și în Bulgaria și Republica Moldova, precizează CSEM, care dă o intensitate a mișcării seismice de 5,5 grade.

Cel mai important seism din 2016 a avut loc la 24 septembrie, ora 02:11, în zona Vrancea, având o magnitudine de 5,3 pe scara Richter.

Cutremurul produs miercuri dimineața este unul tipic din zona Vrancea și în general aceste cutremure nu prea au replici, a declarat, pentru AGERPRES, Mircea Radulian, directorul științific al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

Acesta a precizat că astfel de cutremure, considerate "moderate", de obicei nu au replici, sau dacă au acestea sunt mici și a subliniat că "nu ne așteptăm la ceva mai puternic".

"În general cutremurele astea, noi le zicem moderate, nu prea au replici, sau dacă au, au puține. Nu este exclus să fie o replică, două, dar oricum, sunt mici și nu sunt importante. Nu ne așteptăm la ceva mai puternic. În zona respectivă a fost o activitate obișnuită. Nu este ceva ieșit din comun. Ne încadrăm într-o activitate obișnuită, zic eu, nu avem motive să ne speriem", a spus Radulian.

Potrivit acestuia, magnitudinea cutremurului a variat la agențiile din domeniu, deoarece "au date diferite, metode diferite, iar magnitudinea poate să difere de la o agenție la alta".

În ceea ce privește site-ul INFP, care s-a blocat imediat după producerea cutremurului, Radulian a menționat "o problemă tehnică", la server.

"Este o problemă la site. S-a blocat serverul. Nu știu de ce sunt problemele astea. Am înțeles că sunt probleme tehnice", a spus el.

Seismul de 5,4 a fost urmat de trei replici, anunţate pe site-ul instituţiei. Magnitudinea lor a fost de 1,4 grade, 0,9 şi 2,9 grade pe scara Richter.

CITIŢI ŞI:

Au apărut primele bancuri despre cutremur. Practic, înainte ca el să se termine 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră