România a fost exclusă de la Eurovision 2016

22 Apr 2016 | scris de Gabriela Antoniu
România a fost exclusă de la Eurovision 2016

European Broadcasting Union - cea mai mare asociație a televiziunilor publice din lume - i-a retras Televiziunii Române /TVR/ calitatea de membru ca urmare a neplății unor datorii în valoare totală de 16 milioane de franci elvețieni. Astfel, TVR nu va mai putea participa la Eurovision Song Contest 2016, care va avea loc în luna mai, conform unui anunţ publicat vineri pe site-ul eurovision.tv.

Decizia a fost luată după termenul limită dat Guvernului de a face demersurile necesare pentru plata datoriei, termen care a expirat miercuri, 20 aprilie.

Sunt datorii de ani de zile şi e cumva inechitabil să fie acuzat acest Guvern de faptul că nu a plătit o datorie care ani de zile zace prin diverse sertare. Noi nu am găsit soluţia tehnică legală de a face această plată în termenul scurt de 24 de ore pe care l-am avut la dispoziţie. Garanţia înseamnă plată. Noi nu putem să ne jucăm cu o garanţie dacă nu ştim soluţia tehnică, legală pentru această plată. Nu o avem în acest moment şi nu cred că este posibilă de vreme ce nu am găsit-o, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, conform stiri.tvr.ro.

Întrebat despre transmiterea altor competiţii internaţionale de TVR, Dan Suciu a răspuns că "Executivul nu are acest mandat să lucreze acum în ceea ce înseamnă reformarea structurii publice de televiziune; ţine doar de autoritate. Noi ne-am arătat toată dispoziţia pentru a interveni în acest proces pe baza limitelor legale pe care le avem".

Reprezentanţii Organizaţiei Europene a Televiziunilor publice au avertizat săptămâna trecută TVR că, din cauza datoriilor acumulate în ultimii opt ani, iau în calcul să nu permită ţării noastre să participe la concursul de la Stockholm. Şi aceasta, chiar dacă televiziunea publică a plătit taxa de participare la Eurovision în luna martie, informează stiri.tvr.ro.

TVR are o datorie de zece milioane de euro către EBU. Ultima rată, în valoare de 250 de mii de euro, a fost achitată în luna ianuarie. Atunci TVR a anunţat că nu mai poate susţine viitoarele rate.

Televiziunea Română a cerut instituţiilor statului contactate de EBU să sprijine demersurile de garantare şi de plată, aşa încât România să poată participa, şi în acest an, la concursul Eurovision.

Premierul Dacian Cioloș a declarat, în februarie, la dezbaterea privind situaţia televiziunii publice, că, în momentul de față, nu este posibilă ștergerea datoriilor acesteia printr-un sprijin de la bugetul de stat.

Citiți și:

Șefa ANM anunță temperaturi neobișnuite. Ce se va întâmpla cu vremea de Florii și de Paște

Trăistariu, după excluderea României de la Eurovision: "Universul lucrează pentru mine!"

Cum a reacționat concurentul României, Ovidiu Anton, la aflarea veștii despre excluderea de la Eurovision

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră