Foşti şi actuali aleşi locali, găsiţi INCOMPATIBILI de Agenţia Naţională de Integritate. Ce se întâmplă în astfel de cazuri

28 Sep 2015
Foşti şi actuali aleşi locali, găsiţi INCOMPATIBILI de Agenţia Naţională de Integritate. Ce se întâmplă în astfel de cazuri
 Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate sau existența conflictului de interese de natură penală în cazul a patru viceprimari și a unui fost primar. Ion Alin Neamțu, viceprimar al orașului Recaș, jud. Timiș, se află în stare de incompatibilitate din 26 iulie 2012, el deținând simultan și funcția de administrator al SC Crival SRL.

Toader Mihali, fost primar al orașului Borșa, județul Maramureș, este și el acuzat de conflict de interese penal deoarece, în perioada 2012-2013, primăria a încheiat și derulat contracte comerciale în valoare de aproape 338.000 lei cu SC Borșa Topcad SRL, firmă în cadrul căreia acesta a deținut în perioada mai 2011- iulie 2012 calitatea de asociat și funcția de administrator. În acest caz, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Vișeu de Sus pentru a verifica indiciile privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese.

Care este procedura 


Inspectorii ANI susțin despre Cristea Berechet, viceprimar al comunei Beuca (Teleorman), că se află în incompatibilitate din 21 iunie 2012, întrucât simultan desfășoară și activitatea remunerată de consilier juridic în cadrul societății Semina Ungheni.  Și Steliab Zenoviu Bontea, viceprimar al comunei Păulești (Satu Mare), a fost găsit în stare de incompatibilitate deoarece, în perioada 7 august 2012-21 octombrie 2014, a desfășurat și activități remunerate de audit public intern în cadrul mai multor primarii.

Ilie Popescu, viceprimar al comunei Ștefănești (Vâlcea), s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 24 septembrie 2014 — 16 iunie 2015, întrucât a deținut și funcția de membru în cadrul Consiliului de Administrație al Școlii Gimnaziale ''Teodor Bălășel'' Ștefănești.

„Persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate public […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea public respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadăde 3 ani de la încetarea mandatului”, se arată în comunicatul instituției.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră