Actrița Ilinca Tomoroveanu va fi înmormântată sâmbătă la Cimitirul Bellu

03 Mai 2019 | scris de M.C.
Actrița Ilinca Tomoroveanu va fi înmormântată sâmbătă la Cimitirul Bellu

Actrița Ilinca Tomoroveanu a plecat dintre noi după o lungă și grea suferință purtată cu discreție. Cei care doresc să-şi ia un ultim rămas bun sunt aşteptaţi vineri 3 mai, începând cu ora 16.30 la Biserica ”Izvorul Tămăduirii” (Biserica Mavrogheni, Str. Monetăriei nr.4, lângă Muzeul Ţăranului Român).

Sâmbătă 4 mai, între orele 10.00-13.00, sicriul va fi depus în Foaierul Sălii Studio a Teatrului Național. Înmormântarea va avea loc sâmbătă, 4 mai 2019, la ora 13.30, la Cimitirul Bellu, anunță Teatrul Național București.

Ilinca Tomoroveanu a jucat pe scena Naţionalului bucureştean încă de la debut, din 1964  şi până la sfârşitul carierei, în piese din marele repertoriu universal şi naţional, abordând o mare varietate de personaje, de la Oana din „Apus de soare”, Crina din „Patima roşie" de Mihail Sorbu, Anca - „Vlaicu Vodă" de Alexandru Davila, Celesta Finley din „Dulcea pasăre a tinereţii" de Tennessee Williams la Clitemnestra în „Trilogia antică" şi Irena Romescu din „Jocul ielelor"   şi toate acestea numai pe scenele TNB, unde ultimul rol nou a fost Bătrâna din piesa lui Tuncer Cücenoğlu „Avalanşa”, în regia lui Radu Afrim.

De-a lungul carierei a lucrat sub îndrumarea unor regizori renumiţi ca Sică Alexandrescu, Marietta Sadova, Alexandru Finţi, Horea Popescu, Mihai Berechet, Ion Cojar, Sanda Manu, Andrei Şerban.

A fost răsplătită cu distincţii importante cum ar fi cea acordată de statul francez - Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor, 2012 şi cea acordată de Preşedinţia României în 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor.

A fost Directorul artistic al Teatrului Naţional din Bucureşti începând din 2005 şi până la finalul vieţii. A făcut parte din Senatul UNITER şi, ca nepoată a poetului Octavian Goga, a cinstit memoria prestigiosului scriitor cu ajutorul  Fundaţiei Culturale „Zilele Octavian Goga" a cărei Preşedintă de onoare a fost începând din 1999.

”Zâmbetul ei cald, chipul cu adevărat de icoană, frumusețea cu care a fost dăruită de Dumnezeu ne vor însoți mereu, ca un îndemn pentru noi toți, și pentru fiecare în parte, pentru a trăi într-o lume mai demnă și mai lipsită de tulburare... ”, se arată în comunicatul teatrului.
 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră