Accesul pe piaţa muncii şi reîntregirea familiei, limitate drastic după Brexit

07 Sep 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Accesul pe piaţa muncii şi reîntregirea familiei, limitate drastic după Brexit

Planul de imigrare post-Brexit, elaborat de Ministerul britanic de Interne, va pune capăt libertății de mișcare și va impune un regim mult mai dur pentru reîntregirea familiilor în Marea Britanie, relatează The Guardian.

Astfel, migranții din UE cu un nivel scăzut de calificare vor primi permis de muncă de doi ani,  iar lucrătorii cu înaltă calificare de trei până la cinci ani. 

Documentul prevede, totodată, introducerea treptată a unui nou sistem de imigrație, care pune capăt dreptului de stabilire în Marea Britanie pentru majoritatea migranților europeni  și impune restricții noi și grave asupra drepturilor acestora de a-şi aduce membrii familiei. Acest lucru ar putea duce la divizarea a mii de familii.

De asemenea, prezentarea unui pașaport va fi obligatorie pentru toți resortisanții UE care doresc să intre în Marea Britanie. Documentul propune şi introducerea unui sistem de permis de ședere biometric temporar pentru toți cetățenii UE care vin în Marea Britanie, după Brexit, pentru mai mult de câteva luni.

Miercuri, secretarul Apărării, Michael Fallon, a susţinut motivațiile care stau în spatele acestui document, scurs în presă. "Avem o scădere a imigrației. Ne-am angajat să facem acest lucru manifest după manifest ", a declarat el pentru Sky News, deși a spus că" propuneri ferme privind imigraţia "vor fi publicate mai târziu în acest an".

Fallon a spus că Marea Britanie încă mai dorește ca migranții să vină să lucreze în Marea Britanie, dar a spus că firmele trebuie încurajate să pregătească lucrători britanici.

"Există un echilibru care trebuie atins. Vrem să atragem în această țară oameni cu înaltă calificare care să vină aici, să-şi aducă contribuția în societate și să prindă rădăcini. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că firmele pregătesc lucrători britanici și oferă oportunități pentru absolvenții noștri de facultate", a spus Fallon.

Secretarul Apărării a declarat că scăderea migrației nete a fost ceea ce publicul britanic a votat la referendumul privind Brexitul. "Britanicii doresc să vadă că imigrația este gestionată astfel încât să scadă ... de asemenea, doresc să vadă implementat rezultatul referendumului Brexit, de preluare a controlului asupra sistemului nostru de imigrație", a mai  spus el.

Anterior, primarul laburist al Londrei, Sadiq Khan, a numit documentul "un plan pentru ştrangularea economiei londoneze", dar alte persoane înalte din partid au fost mai reticente în a critica în mod direct acest plan.

Răspunsul oficial al partidului la acest document a fost că nu este încă o "politică guvernamentală" şi că laburiştii vor analiza varianta finală.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră