Academia Română are un nou preşedinte

06 Apr 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Academia Română are un nou preşedinte

Rector al Universităţii Babeş Bolyai din Cluj-Napoca, istoricul Ioan Aurel Pop este noul preşedinte al Academiei Române. El a fost ales de Adunarea Generală a Academiei Române cu 86 de voturi. Contracandidatul său din turul al doilea - Victor Voicu - a obţinut 56 de voturi.

"Academia Română, cea mai importantă instituţie de erudiţie, de consacrare, de cercetare şi de creaţie din această ţară, trebuie să reinstaureze încrederea în ea şi în celelalte instituţii ale statului pentru ca numele de România să ajungă din nou pe buzele tuturor, cum s-a întâmplat acum 100 de ani", a declarat joi noul preşedinte al Academiei Române, scrie agerpres.ro.

"Academia Română are sediul în Bucureşti, dar este o instituţie naţională, 90% din români trăiesc în afara Capitalei. Ea trebuie să transmită din Capitală mesaje pentru întreg poporul român. Mesaje, sigur, în primul rând de ştiinţă, de cercetare, de creaţie, dar şi mesaje care să aducă răbdare, încredere şi speranţă. Ţara asta are nevoie de foarte, foarte multă răbdare, de foarte multă speranţă, de încredere în creaţia spirituală, în educaţie, de programe care să limiteze numărul de analfabeţi şi de analfabeţi funcţionali şi care să reaşeze educaţia pe un piedestal în care strămoşii mei au crezut pentru că aplicau formula 'Ai carte, ai parte'. Erudiţia, cartea, cunoaşterea trebuie să ne caracterizeze ca popor şi să încercăm să ducem acest mesaj mai departe", a arătat Pop.

În noua funcţie "de reprezentare", Ioan-Aurel Pop se angajează să fie un "comunicator" şi să transmită "mesajele potrivite" ale Academiei, în limba română, dar şi în limbile de circulaţie internaţională.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră