Absolvenţii de Medicină din Cluj, desfiinţaţi de France 2: Prost pregătiţi, incompetenţi...

12 Apr 2017
Absolvenţii de Medicină din Cluj, desfiinţaţi de France 2: Prost pregătiţi, incompetenţi...

Cluj-Napoca, un oraş din inima Transilvaniei, aflat la două ore de graniţa cu Ucraina, este El Dorado-ul studenţilor francezi. Aceştia, în loc să dea examenul greu de admitere în al doilea an de studii la medicină, în Franţa şi să înveţe gratuit, pentru a deveni medici, preferă să vină în România, să intre pe bază de dosar şi să plătească 5000 de euro pe an, susţine postul tv France 2, într-un reportaj.

La finalul studiilor, graţie faptului că România este în Uniunea Europeană, absolventul are diploma recunoscută şi în Franţa. De altfel, un sfert dintre medicii din Franţa, din acest moment, sunt cu diplome obţinute în România, susţine reporterul francez, conform RFI.

După ce a stat de vorbă cu o mână de studenţi francezi de la Cluj, jurnalistul a întrebat conducerea unui spital francez cât de competenţi sunt mediciniştii care termină la Cluj. Concluzia reportajului a fost că cei care au venit în spitalul respectiv, să îşi facă rezidenţiatul, erau atât de prost pregătiţi, încât nu ştiau să citească nici măcar o electrocardiogramă sau să facă alte proceduri simple.

Conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj a declarat că reportajul France 2  a asociat imaginea UMF cu unele nereușite profesionale ale unor tineri rezidenți dintr-un spital francez, care nu erau toți absolvenți ai universității clujene. La capitolul concursului de dosare, UMF a precizat că a avut de unde să îşi aleagă studenţi francezi. Anul acesta universitar, de exemplu, au fost 451 de dosare pentru 120 de locuri, ceea ce înseamnă că a fost o concurență de 3 candidaţi pe un loc. 

UMF „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca este universitatea cu cel mai mare număr de studenţi cetăţeni străini din România. În acest moment, are peste 2200 de studenţi care provin din 64 de țări. Programul de studiu în limba franceză a fost înfiinţat în octombrie 2000. După 2007 a crescut numărul studenţilor proveniţi din state membre ale UE, în special din Franţa, iar în prezent sunt peste 900.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră