A murit prietenul disidenţilor din epoca Ceauşescu: ambasadorul Olandei, Coen Stork

24 Oct 2017 | scris de Marina Constantinoiu
A murit prietenul disidenţilor din epoca Ceauşescu: ambasadorul Olandei, Coen Stork

Un mare prieten al României, dar un personaj intrat în colimatorul Securităţii de la Bucureşti, în anii regimului Nicolae Ceauşescu, a încetat din viaţă în Olanda, la Amsterdam. Este vorba despre Coen Stork (Coenraad Frederik Stork), fost ambasador al Olandei în România, figură emblematică printre occidentalii care au sprijinit disidența românească în vremea comunismului.

A fost bănuit de spionaj și a intrat în coliziune cu sistemul communist din acest motiv. În ultimii ani ai regimului Ceauşescu, a fost urmărit, filat, existau informatori ai Securităţii atît în ambasadă, cît şi la reşedinţă, aşa cum rezultă din cartea “Dosarul de Securitate al unui ambasador: Coen Stork “ (Editura Humanitas, 2013), reaminteşte revista22.ro.

Ambasadorul olandez organiza periodic recepţii la care îi invita pe cei mai importanţi disidenţi români şi juca rolul de ghid pentru diverşi jurnalişti străini care veneau să scrie despre România comunistă. Din acest motiv a intrat în colimatorul Securităţii, activitatea sa fiind consemnată în dosarele acesteia.

Pe aceştia îi punea în legătură cu disidenţii, rezultând articole în care Ceauşescu era desfiinţat în presa occidentală, care multă vreme îl menajase sau chiar îl elogiase pe dictatorul român. 

“Venit la post în februarie 1988, ambasadorul Olandei şi-a creat în scurt timp un larg cerc de relaţii în rândul oamenilor de cultură şi artă, majoritatea cunoscuţi anterior a avea legături cu diplomaţii Ambasadei Marii Britanii. Din rândul acestora, ambasadorul cultivă cu insistenţă inclusiv prin vizite frecvente la domiciliu, pe cei cunoscuţi cu problem de securitate, printre care Andrei Pleşu, Mircea Dinescu, Dan Hăulică, Mihnea Gheorghiu etc.

În ultimul timp, ambasadorul olandez acordă o atenţie deosebită criticului de artă Andrei Pleşu şi soţiei acestuia, pe care îi vizitează la domiciliu cel puţin o dată pe săptămână, de regulă noaptea. Ultimele două contacte au avut loc în zilele de 24 şi 27 iulie a.c, între orele 23.00 şi 02.00 ”, nota Securitatea referitor la ambasadorul olandez.

Mai mult, la începutul lui 1989, Stork scoate din ţară, prin curierul diplomatic, un interviu dat de Mircea Dinescu unui jurnalist francez. Materialul de presă apare în „Libération” şi face valuri în toată lumea. Drept urmare, Dinescu este pus sub arest la domiciliu.

Diplomatul olandez a fost foarte activ în zilele Revoluţiei. La 21 decembrie 1989, când evenimentele au luat amploare şi în Bucureşti, Stork a fost pe străzi până la miezul nopţii, la baricada de la Intercontinental şi în cele mai fierbinţi puncte din Capitală, reaminteşte rfi.ro.

CREDIT FOTO: rfi.ro

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră