8 decembrie. Zi de cumpănă pentru cariera lui Kovesi

05 Dec 2016 | scris de Mara Răducanu
8 decembrie. Zi de cumpănă pentru cariera lui Kovesi

 

„Joi, Consiliul General al CNATDCU se va întâlni, iar unul dintre subiectele aflate pe ordinea de zi a şedinţei este votul asupra raportului referitor la acuzaţia de plagiat în ceea ce o priveşte pe doamna Kovesi. Raportul a fost trimis către Consiliul General, joi se va vota raportul. Membrii Consiliului General îşi vor da votul asupra raportului înaintat de Comisia de Ştiinţe Juridice", a declarat pentru mediafax.ro,  Mirabela Amarandei, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei.

Comisia de Etică din cadrul Universităţii de Vest Timişoara a anunţat, pe 17 noiembrie, că 564 de rânduri din lucrarea de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi sunt similare cu alte surse, iar în ceea ce priveşte sesizarea făcută privind plagiatul, specialiştii au tranmis că aceasta este parţial fondată.

"Având în vedere că teza de doctorat supusă analizei are 11.512 rânduri, cele 564 de rânduri, găsite ca fiind similare în raport cu sesizarea înregistrată la UEFISCDI nr. 2567/13.10.2016 cu alte surse, reprezintă un grad de similaritate de 4,9 %. În absenţa unui raport a unei comisii de specialitate, Comisia de Etică şi Deontologie Profesională din UVT îşi asumă în acest moment gradul de similaritate", se arăta în comunicatul transmis de Comisia de Etică din cadrul Universităţii de Vest Timişoara.

 

Laura Codruţa Kovesi: Teza mea este corectă, este o teză muncită, am lucrat 7 ani la această teză de doctorat

 

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a explicat, într-un interviu acordat Europa FM, că nu are niciun motiv să ceară verificarea tezei sale de doctorat pentru că ea are verdict de neplagiat. Kovesi a ținut să precizeze că a fost audiată în Comisia de Etică, ceea ce contrazice acuzațiile aduse de Sebastian Ghiță, care spunea că respectiva Comisie nu s-a întrunit niciodată.

”Din nou, repet că nu vreau să intru în dialog cu Ghiță Sebastian. Este inculpat în două dosare și mai există și alte dosare în curs de finalizare în DNA. Nu am fost, nu sunt și nu voi fi prietenă cu inculpatul Ghiță Sebastian”, a precizat Kovesi.

Kovesi a reacționat și la acuzațiile de plagiat, explicând că are un verdict de neplagiat. ”Eu am fost verificată în anul 2012, în Comisia Națională de Etică. Am fost audiată, se poate verifica dacă este aceeași comisie sau nu. Am primit un verdict în urmă cu patru ani. Am adus probele și punctul de vedere, iar prima probă pe care eu am adus-o este certificatul de căsătorie, pentru că una dintre acuzații este legată de faptul că Kovesi Codruța a plagiat-o pe Lascu Codruța, care este una și aceeași persoană. Teza mea este corectă, este o teză muncită, am lucrat 7 ani la această teză de doctorat.

Cine contestă acest verdict și cine spune că această teză nu este corectă, să vină cu un dosar cu probe. Eu, care știu că am o teză corectă, muncită, ce motiv am să mă duc să cer verificarea tezei mele. Adică, mă duc eu, care știu că am o teză corectă, dar spun: verificați și dumneavoastră ceea ce știu că este corect”, a declarat Laura Codruta Kovesi la Europa FM. Deputatul Sebastian Ghiţă s-a prezentat, marţi, la Parchetul General pentru a face un autodenunţ, care o vizează pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi. Acesta susţine că, în 2012, a participat la falsificarea unui raport care să arate că teza de doctorat a Laurei Kovesi nu este un plagiat.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră