PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA. DNA, obligată de justiţie să-i plătească despăgubiri lui Remeş

14 Noi 2016 | scris de Mara Răducanu
PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA. DNA, obligată de justiţie să-i plătească despăgubiri lui Remeş

Magistraţii de la Instanţa Supremă au decis ca Remeş să primească 15.000 de lei despăgubiri de la TVR, DNA şi Rodica Culcer, pe atunci şefa ştirilor TVR. 

Totodată, Decebal Traian Remeş l-a chemat iniţial în judecată şi pe fostul preşedinte, Traian Băsescu, dar instanţele au decis că acesta nu avea calitate procesuală. În octombrie 2007, în timpul anchetei DNA în dosarul "Caltaboşul", postul public a difuzat imagini de la o întâlnire a lui Remeş cu fostul ministru Ioan Avram Mureşan, în care acesta din urma îi dă un plic, precum şi înregistrari audio referitoare la unele licitaţii. Decebal Traian Remeș a explicat, într-o intervenție telefonică la emisiunea Previziuni, realizată de Adrian Ursu și Nadina Câmpean, detaliile din acest caz.

Cazul Remeş şi Mureşan: „Palincă şi Caltaboş“

Dosarul „Palinca si caltaboşi". Foştii miniştri ai Agriculturii, Decebal Traian Remes şi Ioan Avram Muresan au fost condamnati definitiv, în februarie 2013, la cate 3 ani de închisoare cu executare. Dosarul „Caltaboşul“ a fost deschis în urma auto-denunţului unuia dintre inculpati - omul de afaceri Gheorghe Ciorbă. El le-a dezvaluit procurorilor cum, pe 13 septembrie şi 23 septembrie 2007, i-a dat lui Decebal Traian Remes produse alimentare (carnaţi şi palinca) în valoare de 1.500 lei şi suma de 15.000 euro, prin intermediul fostului ministru al Agriculturii Ioan Mureşan, în scopul favorizarii firmei Construct Europromt SRL Certeze, aparţinând fiului omului de afaceri Gheorghe Ciorba, la câstigarea a doua licitatii publice de atribuire de lucrări de amenajări funciare.

În octombrie 2007, TVR 1 a difuzat, o înregistrare video cu momentul în care ministrul de atunci al Agriculturii, Decebal Traian Remes, primea de la fostul ministru al Agriculturii, Ioan Avram Mureşan, plicul in care procurorii sustineau ca se aflau cei 15.000 de euro mita de la omul de afaceri Gheorghe Ciorba.

Stenogramele din dosar au ajuns apoi in presa:

„Ciorba despre Remes: Ii place sa beie, ma!
Ciorba: Ca da, nu stiu ba. Vreo trei sute de litri imi trebe da... intelegi? Ba, Ghitulica! O sa dee ca o duc palinca ceea la... o duc la Bucuresti la Tanase si mai vreau sa-i dau la Remes o suta de litri.
Muresan: Ihi!
Ciorba: Da' sa ne deie niste palinca buna. Vreau sa-i dau la Remes o suta de litri de palinca de ceea veche ma!
Muresan: Da, da.
Ciorba: Intalegi? Sau doua sute vreau sa... Ii place sa beie ma, intelegi?“

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră