UPDATE: 6000 de euro pentru orfanii românilor decedaţi în cutremurul din Italia

29 Aug 2016 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE: 6000 de euro pentru orfanii românilor decedaţi în cutremurul din Italia

Astfel, pentru copiii rămași orfani în urma decesului părinților în cutremurul din Italia se va acorda un ajutor financiar de 6.000 euro. "Banii se acordă rudelor până la gradul 4 sau altor persoane cetățeni români la care se dispune măsura de protecție specială a copilului/ copiilor pentru creștere și îngrijire", precizează Guvernul, conform unui comunicat.

Guvernul va acorda, totodată, 1.000 euro pentru fiecare persoană decedată din familie acordată membrului supraviețuitor al familiei sau rudei până la gradul 2 şi va acoperi cheltuielilor de spitalizare și recuperare pentru cei care nu sunt incluși în sistemul de asigurări și ale căror cheltuieli nu sunt acoperite de statul italian.

Familiile sau persoanele singure ale căror locuințe au fost distruse în proporție de peste 50% și își mențin reședința în Italia vor primi 10.000 de euro. Condiţia este ca vloarea ajutorului primit din partea statului român și italian să nu depășească valoarea estimată a locuinței. De acest sprijin vor beneficia și persoanele care decid să se întoarcă în România.

Familiile sau persoanele singure care nu au locuință proprie, dar care nu mai au unde locui prin distrugerea imobilului unde locuiau, indiferent dacă rămân în Italia sau se întorc în România vor primi 3000 de euro.

Pentru o rudă până la gradul 2 care se deplasează în Italia pentru sprijinirea membrilor supraviețuitori ai familiilor afectate, Guvernul va da 1.000 euro. Persoanele adulte apte de muncă care se întorc în România, în vederea sprijinirii acestora pentru reintegrare vor primi 3000 de euro, în tranșe, pe o perioadă de 6 luni.

Guvernul anunță că aceste ajutoare de urgență se vor acorda la cerere.

****************************************************************

"Avem, deci, astăzi pe agenda ședinței o Hotărâre de Guvern pregătită de Ministerul Muncii și de Ministerul de Externe prin care urmează să acordăm ajutoare de urgență pentru rudele persoanelor decedate. Totodată, vom asigura sprijin și pentru rudele celor care se deplasează din România în Italia pentru a ajuta persoanele care au fost afectate de această catastrofă. Avem, totodată, un ajutor specific pe care îl propunem pentru copiii care au rămas orfani", a declarat premierul în deschiderea şedinţei de Guvern.

Cioloş a explicat că Executivul va oferi sprijin financiar pentru familiile care au avut locuinţe în proprietate în zona afectată de cutremur şi au fost distruse în proporţie mai mare de 50%.

"Am prevăzut un sprijin calibrat, adaptat, care nu au avut o locuinţă acolo, dar au pierdut imobilul în care locuiau. Şi un sprijin pentru cei care în urma acestei catastrofe au decis să se întoarcă în ţară. Vom acoperi cheltuielile de spitalizare pentru cei răniţi care nu sunt incluşi în sistemul asigurărilor sociale", a adăugat premierul.

El a adăugat că e vorba despre un prim pachet de măsuri şi că Guvernul va reveni cu clarificări pe măsură ce vor fi identificate situaţii specifice în care se află românii din zona afectată de cutremur.

"Vreau să le transmit tuturor, aşa cum am mai spus, că Guvernul României o să facă tot ce ţine de noi din punct de vedere legal pentru a-i putea sprijini pe cei care au ales să lucreze sau să locuiască în Italia şi au fost victimele acestei catastrofe naturale", a mai spus premierul Cioloş.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră