Premierul Dacian Cioloş, PRIMA REACŢIE, după reportajul Sky News: „Nu poţi să denigrezi o ţară (...)“

11 Aug 2016 | scris de Mara Răducanu
Premierul Dacian Cioloş, PRIMA REACŢIE, după reportajul Sky News: „Nu poţi să denigrezi o ţară (...)“

Întrebat dacă autoritățile române au cerut explicații după reportajul realizat de Sky News, Cioloș a replicat: "Da. Domnul ambasador de la Londra a și spus public inițiativele pe care le-a avut și pe măsură ce vom avea informații mai precise despre ce s-a întâmplat acolo și eu am transmis că vreau să luăm poziție pentru că e inadmisibil să existe astfel de atitudini din partea unei prese care este liberă. Nu poți să denigrezi o țară fără să ai dovezi atunci când vii cu anumite afirmații".

Ambasada României la Londra a anunțat, marți, că a preluat pozițiile instituțiilor abilitate ale statului român (IGPR și DIICOT) și le-a transmis cu scop de drept la replică postului de televiziune Sky News, fiind totodată sesizată autoritatea de reglementare din domeniul comunicațiilor din Marea Britanie, OFCOM, referitor la conținutul reportajului Criminal Gang Selling Military Weapons, difuzat de respectivul post în ziua de 7 august, în care se prezintă presupuși traficanți de arme români.

Într-un comunicat postat pe pagina sa de Facebook, Ambasada arată că precizările autorităților române au fost transmise și ministerului britanic al Afacerilor Externe și Agenției Naționale pentru Infracționalitate (National Crime Agency), iar în scrisorile remise entităților menționate, reprezentanța diplomatică a subliniat "caracterul imprecis, incomplet și incorect al informațiilor prezentate în reportajul menționat, care nu susțin concluziile anchetei jurnalistice respective, și care sunt de natură a proiecta o imagine negativă a României în rândul publicului britanic".

Procurorii DIICOT iau în calcul să extindă acuzațiile și pentru jurnaliștii britanici de la Sky News care au realizat reportajul privind traficul de arme din România, au declarat, pentru agerpres.ro surse judiciare. De asemenea, procurorii vor merge pe o nouă acuzație, respectiv infracțiuni contra securității naționale prin comunicarea de informații false, prevăzută la art. 404 din Codul penal.

Percheziţii făcute de procurorii DIICOT 

DIICOT a făcut miercuri percheziţii şi i-a adus la audieri pe presupuşii traficanţi de arme şi pe intermediarul implicaţi în realizarea reportajului difuzat de Sky News. Șeful DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat că se confirmă că este vorba despre un scenariu pus la cale de către jurnaliştii britanici. Aurelian Mihai Szanto, intermediarul din reportajul Sky News, a declarat miercuri, după ce a fost audiat la DIICOT, că s-a lăsat păcălit de cei care au făcut materialul despre traficul de arme şi a acceptat să fie făcut acel documentar, cu oameni pe post de „actori”, cu întrebări şi răspunsuri prestabilite, despre care i s-a spus că va fi difuzat în decembrie, cu menţiunea la final că persoanele care apar sunt fictive.

Postul de televiziune Sky News a anunţat, miercuri, că susţine în totalitate, în continuare, materialul publicat duminică, privind presupuşii traficanţi de arme din România. De altfel, Sky News a postat din nou pe site miercuri materialul filmat de jurnalistul Stuart Ramsay.  „Stuart Ramsay şi echipa sa au oferit un material solid privind vânzarea de arme în România, iar Sky News susţine în totalitate acest material”, a declarat, într-un mesaj transmis presei din România, directorul pentru Relaţii Publice al Sky News, Lucy Ellison.

Jurnalistul Stuart Ramsay, autorul reportajului difuzat de Sky News privind traficanţii români de arme, a scris, miercuri, pe Twitter, că informaţiile sunt reale, neagă că ar fi vorba despre o înscenare, menţionând că au loc arestări şi că Guvernul este pus în dificultate.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră